[CASE STUDY] Black Friday

Poledancerka

Kako smo Poledancerki na Black Friday povečali prodajo za 528%.

Če prodajate izdelke ali storitve na spletu, je Black Friday dan, ki se ga morate veseliti celo leto, vendar pa se morate nanj ustrezno in pravočasno pripraviti. Black Friday je obdobje, ko lahko s pravilnim pristopom presežete prodajo celega meseca, tudi dveh ali več.

Poledancerka black Friday

V številkah.

1 %
povečanje prodaje
1 x
povrnjen vložek v oglase
Poledancerka Black Friday Instagram Feed
Instagram story ad Black Friday

Predpriprava.

strateški pristop

Uspeh Black Friday kampanje v veliki meri določa ustrezna predpriprava.

Časovni pristop

Na kampanjo smo se začeli pripravljati že v oktobru, saj smo jo želeli zastaviti strateško, za to pa je potreben čas. Priprava je pomembna tudi zaradi podaljšanega časa potrditve kreativ s strani Facebook-a, saj število oglasov v času Black Friday-a naraste.

Kako smo dosegli te rezultate?

Čas trajanja kampanje.

V zadnjih letih Black Friday ni omejen na izključno en dan, pač pa podjetja popuste in ugodnosti podaljšajo na več dni, tednov ali celo cel mesec. Naša Black Friday kampanja je trajala 6 dni. Razdelili smo jo takole:

 • Pre – Black Friday (2 dni)
 • Black Friday (1 dan)
 • Black Friday extended (2 dni)
 • Cyber Monday (1 dan)

Zakaj podaljšati kampanjo na več dni?

Razlogov, zakaj naj vaša kampanja traja dlje časa, je več. Izpostavljamo 2 najbolj pomembna.

 1. Več možnosti nakupov – več dni, kot bo vaš popust na voljo, večja bo verjetnost, da se bo vaša prodaja povečala.
 2. Tudi konkurenti oglašujejo dlje časa – ostala podjetja se poslužujejo enake taktike. Logika je precej preprosta. Vaši izdelki niso edini na trgu, ki zanimajo vaše potencialne kupce. Če boste vse upe polagali na en dan, se zna zgoditi, da bodo vaši rezlutati slabši. Zakaj? Mogoče bodo vaši konkurenti že v Pre-Black Friday fazi vašim potencialnim kupcem izpraznili žepe in vaših izdelkov posledično ne bodo kupili. Zato izkoristite vsak dan tega obdobja, v katerem kupci nakupujejo mrzlično in impulzivno. 

Mediji (kje smo oglaševali).

Ker s Poledancerko sodelujemo že več let, njihovo ciljno skupino poznamo zelo dobro in vemo kako jo ustrezno doseči. 

Mediji, ki smo jih uporabili za Black Friday kampanjo:

 • Facebook in Instagram – Facebook in Instagram sta za naročnika najpomembnejša medija, saj ravno prek teh kanalov proda največ izdelkov. Tudi v tej kampanji sta odigrala najpomembnejšo vlogo.

Strateški pristop.

Naše dolgoročno sodelovanje z naročnikom nam omogoča, da lahko koristimo kustomizirane ciljne skupine, ki smo jih gradili tekom celega leta, zato je bila naša Black Friday kampanja razdeljena na razmerje 70 – 30.

70% prodaje s pomočjo remarketinga – to pomeni, da smo oglase prikazovali uporabnikom, ki so ali že bili na naši strani ali pa so že v preteklosti naročili naše produkte.

30% prodaje novim kupcem – kljub temu, da je naša kustomizirana ciljna skupina (obiskovalci, kupci in ostali) velika, smo želeli v tem času naše izdelke prikazati tudi novim uporabnikom. 

Nagovor v oglasih je bil prilagojen prodajnemu koraku v katerem se je naš uporabnik nahajal (v smislu; kupec – kupite ponovno, obiskovalec – tokrat je vaša priložnost).

Psihološki pristop.

O black Friday popustih smo obveščali že prej.

Zavedati se morate, da niste edini, ki boste omogočili popuste uporabnikom, zato je pomembno, da ustvarjate “hype” okoli vaše kampanje, še preden odobrite popuste v vaši spletni trgovini. Je dovolj enkrat? Seveda NE!

Odštevali smo dneve do popustov.

Za Poledancerko smo uporabnike o tem obveščali že en teden prej – vsak dan. 
Vsak dan smo objavili Insta story, koliko dni je še do pričetka veljave popusta. Vsak story smo oglaševali in ga prikazali vsem, ki so že kadarkoli izkazali zanimanje za blagovno znamko, kot tudi tistim, ki ga še niso.

Ustvarite FOMO

FOMO – ali Fear Of Missing out (slo. strah pred izgubo) je ena izmed najbolj učinkovitih taktik oglaševalcev in prodajalcev, ki jo pri naročniku že uporabljamo v prodajnih lijakih in uporabili smo jo tudi v Black Friday kampanji.

FOMO smo ustvarjali z besedili v oglasih:

 • Kupi zdaj, preden bo prepozno
 • Naroči, dokler je tvoja velikost na zalogi
 • Naroči, dokler je popust še na voljo
 • Ne zamudi priložnosti

estetika

Grafični materiali.

Grafični materiali oziroma oglasne kreative igrajo zelo pomembno vlogo pri nakupni odločitvi. 

Med poplavo oglasov v času Black Friday kampanj smo poskrbeli, da so naši oglasi izstopali in da so jih naši obstoječi kupci enostavno prepoznali.

Kaj deluje bolje?

Video ali slika?

V našem primeru smo 55% prodaje zagotovili z oglasi s slikami in 45% z video oglasi, kar je dokaz, da video ni vedno najboljša izbira. Zaradi tovrstnih rezultatov, je naš nasvet še vedno enak; preizkusite kaj se bolje obnese v vaši industriji in kaj najbolj prepriča vašo ciljno skupino. Za uspešne oglasne kreative ni recepta, zato morate konstantno  A/B testirati in ugotoviti kaj je tisto, ki prepriča vaše uporabnike, da opravijo nakup.

Potrebujete pomoč pri Black Friday prodaji?

Pokličite nas ali nam pošljite mail in predstavite svoj projekt. Pregledali ga bomo in vam sporočili, če lahko letos skupaj podremo prodajne rekorde. 

Želite letos podreti prodajni rekord?

Bi radi povečali vašo spletno prodajo? Pošljite nam povpraševanje in skupaj bomo pregledali vašo marketinško strategijo.

Beri dalje

Ostale uporabne objave

Uporabniško ustvarjena vsebina

Uporabniško ustvarjena vsebina (UGC) je katerakoli vsebina – video, fotografija, komentar in ocena uporabnikov (review), ki jih sami delijo s sledilci na svojih družbenih omrežjih. To pripomore h grajenju zaupanja in prepoznavnosti znamke, saj zadovoljni uporabniki delijo vsebine s produkti/storitvami

Kako povečati učinkovitost vaših TikTok objav

TikTok je aplikacija, ki je v kratkem času postala dobro poznana vsem generacijam, tako posameznikom, kot tudi podjetjem, ki so v njej videli priložnost za povezovanje z mlajšim občinstvom. Kljub temu, da uporaba aplikacije ni prezahtevna in omogoča hiter način

TikTok vs. Instagram

Instagram Reels – Instagramov odgovor na TikTok Velike skrivnosti ni, gre za TikTok znotraj Instagrama. Če ste že uporabljali TikTok, vam bo izgled takoj znan in domač. Torej, bo delovalo? Ali bo Facebook lahko z novimi Reels-i ustvaril dovolj pritiska