E-mail marketing

E-mail marketing

E mail marketing

Morda je ena najstarejših oblik digitalne komunikacije, toda e-pošta še vedno prevladuje, ko gre za število aktivnih uporabnikov.

Seveda obstajajo tudi druge novejše metode komuniciranja z vašim občinstvom in strankami. Komunikacijske metode, kot so socialni mediji, klepet v živo in mnogi drugi. Vendar pa je e-pošta z bazo uporabnikov več kot 4 milijarde ljudi nesporen kralj digitalnih marketinških kanalov.

Poleg tega e-poštno trženje ustvari po raziskavi DMA iz 2015, $38 za vsak porabljen dolar, kar pomeni, da si zasluži mesto v arsenalu vsakega tržnika.

Kaj je e-mail marketing in kdaj se je začel?

DOPE Media email marketing rezultati

Prvo e-poštno sporočilo, ki ga je poslal Ray Tomlinson leta 1971 ali 1978, odvisno od vašega vira, je označilo začetek moderne komunikacijske dobe. Sporočilo ni bilo nič posebnega, niz številk in črk, ki so bile videti bolj kot geslo kot sporočilo, vendar je bil njegov pomen globok.

E-pošta je bila poslana z enega računalnika na drugega in je potovala po omrežju strojev, ki je podobno internetu, ki ga poznamo danes. Tomlinson je svetu predstavil tudi simbol “@” v elektronskih naslovih.
Gary Thuerk, vodja trženja pri Digital Equipment Corp, je leta pozneje poslal prvo komercialno e-pošto, kjer je sporočilo doseglo seznam e-poštnih naslovov. In voila, rodil se je email marketing. Na seznamu je bilo le nekaj sto ljudi, vendar je bilo to dovolj, da je Thuerk dobil nadimek, “oče neželene pošte”.

Danes smo preplavljeni z e-poštnimi marketinškimi kampanjami in da, nekatere od njih se še vedno zdijo neželene, vendar ni mogoče zanikati vpliva, ki ga lahko dobro oblikovano sporočilo ima na vaše stranke – da ne omenjamo CRM-ja in negovanja potencialnih strank.

E-poštno trženje vam pomaga, da se povežete s svojim občinstvom, da promovirate svojo blagovno znamko in povečate prodajo. Z e-poštnimi sporočili lahko naredite veliko stvari, na primer prodajate izdelke, delite nekaj novic, izboljšate stopnjo zapuščanja košarice ali pripovedujete zgodbo.

Če bi morali odgovoriti kar se da enostavno na vprašanje: »kaj je e-mail marketing?« E-mail marketing je praksa pošiljanja marketinških sporočil bodočim in trenutnim strankam po e-pošti z namenom prodaje, izobraževanja ali krepitve zvestobe strank. E-pošta je digitalni marketinški kanal ki je »v lasti podjetja« – to pomeni, da pošiljatelj v celoti nadzoruje vsebino in distribucijo – in običajno najbolje deluje, če se uporablja za pošiljanje osebnih, ustreznih sporočil segmentiranim seznamom prejemnikov.

Kako deluje e-mail marketing in kaj potrebuješ?

E-mail trženje je ena izmed najbolj uspešnih strategij, v veliki meri zato, ker je dokaj intuitivno in pogosto avtomatizirano.

1. Listo z e-mail naslovi

Če želite izvesti uspešne e-mail kampanje, potrebujete aktiven e-mail seznam. To je zbirka e-mail stikov, ki so izrazili zanimanje za prejemanje trženjskih sporočil vaše blagovne znamke.

Obstaja veliko načinov za sestavljanje e-poštnega seznama. Eden najpreprostejših je ustvariti lead-magnet, ki je zanimiv vaši ciljni publiki, kot nekaj, kaj lahko dobijo, v zameno za njihove e-poštni naslovi. Primer: Nepremičninskim agentom lahko ponudite E-knjigo 20 načinov kako povečati prodajo za nepremičninske posrednike. Seveda bi ta vsebina morala biti uporabna in zanimiva ne samo lep naslov in posredovanje vsebine brez vsake vrednosti.

E mail lista

2. Platformo za email marketing

Ponudnik e-poštnih storitev (ESP) oziroma platforma za email marketing, je programska oprema, ki pomaga upravljati vaš e-poštni seznam. Pomaga tudi pri načrtovanju in izvajanju samodejnih e-mail marketinških kampanj. Uporaba ESP vam omogoča avtomatizacijo dejanj, ki jih sproži vedenje vaše ciljne publike. Ti vam omogočajo, da prilagodite vsako interakcijo z njimi, kar pomeni, da se stopnja udeležbe in konverzije na splošno izboljšata.
Ponudnik e-poštnih storitev (ESP) oziroma platforma za email marketing, je programska oprema, ki pomaga upravljati vaš e-poštni seznam. Pomaga tudi pri načrtovanju in izvajanju samodejnih e-mail marketinških kampanj. Uporaba ESP vam omogoča avtomatizacijo dejanj, ki jih sproži vedenje vaše ciljne publike. Ti vam omogočajo, da prilagodite vsako interakcijo z njimi, kar pomeni, da se stopnja udeležbe in konverzije na splošno izboljšata.

3. Jasno opredeljene cilje

E-mail marketing lahko uporabite za doseganje številnih poslovnih ciljev. E-mail marketing lahko na primer uporabite za:

Prvi korak je segmentirati svoj e-poštni seznam glede na demografijo ali dejanja naročnika. Nato ustvarite e-poštno sporočilo ali serijo e-poštnih sporočil, namenjenih spodbujanju potrošnikov, da nekaj storijo (vaš cilj). Končno uporabite svoj ESP za pošiljanje e-pošte in samodejno spremljanje akcije.

7 najboljših orodij za e-mail marketing, ki bi jih moral poznati vsak

Če želite izvesti uspešno kampanjo, morate uporabiti orodja za e-mail marketing in optimizacijo procesov, ki sodijo zraven. Tukaj je prvih sedem, ki jih boste definitivno morali poznati:

Ponudniki e-mail storitev (ESP)

Eno najbolj kritičnih orodij za trženje e-pošte, ki jih potrebujete, je ESP. Nekateri najboljši ESP-ji so:

ConstantContact: to je najboljše za e-trgovinske marketinške kampanje, zahvaljujoč funkcijam, kot so samodejna priporočila izdelkov in e-poštna sporočila, ki jih je mogoče kupiti. Načrti se začnejo pri 20 $/mesec.

Sendinblue (po novem Brevo): Sendinblue je najboljši za mala podjetja, ki izvajajo preproste e-poštne kampanje. Ima bogat nabor funkcij, med drugim CRM, klepet v živo in SMS. Načrti se začnejo pri 25 $/mesec.

Pardot: E-poštne kampanje B2B zahtevajo platformo, ki je posebej zasnovana za pot kupca B2B. Pardot se popolnoma ujema z računom. Vendar, če želite s Pardotom ustvariti visoko rastoče e-poštne kampanje, bodite pripravljeni odstopiti z vsaj 1250 $/mesec.

Ponudniki e mail storitev ESP​

Orodja za dostavo

Dostavljivost e-maila se nanaša na zmožnost ESP-ja, da uspešno postavi e-mail v nabiralnike vaših prejemnikov. Pametni e-mail marketingar bo imel v svojem orodju preizkuševalec e-mailov. Tukaj je nekaj najboljših:

MailGenius: MailGenius pregleda vaša e-poštna sporočila glede morebitnih sprožilcev neželene pošte. Uporabite ga lahko za izvajanje testov dostavljivosti, da zagotovite, da vaša e-poštna sporočila prispejo v mapo »Prejeto« predvidenih prejemnikov. MailGenius je brezplačno orodje.

GlockApps: GlockApps prikazuje vaše rezultate dostave v realnem času, vključno s tem, ali je vaša e-pošta pristala v mapi »Prejeto«, v mapi »Vsiljena pošta«, na zavihkih »Promocija« ali »Družabno« v Gmailu ali če sploh ni bila dostavljena. Osebni računi so brezplačni, cene pa se od tam dvignejo.

Testiranje in sledenje

Preizkušanje in sledenje uspešnosti oglaševalske akcije vam pomaga ustvariti optimizirane ponovitve oglaševalskih akcij. Katera orodja za e-poštni marketing so najboljša za testiranje in sledenje?

Litmus: Litmus lahko uporabite za testiranje in sledenje e-pošte v tradicionalnih spletnih odjemalcih in priljubljenih mobilnih napravah. Recimo tako boste videli, kako izgleda e-mail na vseh verzijah iPhona in ali se tam poruši.

Orodja za prilagajanje e-pošte

Z orodjem za personalizacijo popeljite svojo igro za prilagajanje več kot le uporabo imena prejemnikov.

Hyperise: Ko gre za personalizacijo e-poštnih marketinških kampanj, nobeno orodje tega ne naredi bolje kot Hyperise. Pomaga vam dodati dinamične, prilagojene slike vsakemu od vaših e-poštnih sporočil, vključno s slikami profilov s platform družbenih medijev.

 

Kako graditi e-mail bazo?

Najvišjo donosnost naložbe boste videli, ko zgradite in vzdržujete seznam angažiranih naročnikov, sestavljen iz ljudi, ki želijo prejemati vaša sporočila (in so se namenoma odločili). Čeprav lahko izdelava čistega seznama zahteva več dela na začetku vaše strategije e-poštnega trženja, imajo taki seznami izjemno boljše rezultate.

Obstaja veliko načinov, kako najti ljudi, ki se bodo veselili prejema vaših e-poštnih sporočil, vendar smo zbrali nekaj, ki najbolje delujejo.

Če želite sestaviti e-poštni seznam...

Ustvarite obrazec za prijavo na svojem spletnem mestu. Ko ljudje prvič pridejo na vaše spletno mesto in jim je všeč, kar vidijo, bodo želeli način, da ostanejo seznanjeni z vašo blagovno znamko. Ustvarite obrazec za prijave na glasilo in namestite pojavno okno za zbiranje podatkov o strankah vaših obiskovalcev.

Uporabite dobro staromodno prijavno okence. Ne glede na to, ali gre za vašo majhno spletno trgovino ali ste preprosto storitveno podjetje, ko ste obkroženi z ljudmi, ki se ukvarjajo s tem, kar počnete, jim zagotovite prostor, da se prijavijo in izvejo več.

Spodbujajte prijave prek družbenih omrežij. Če nimate obsežnega seznama e-poštnih sporočil (ali pa bi radi videli, da raste), vendar imate zavzete sledilce na družbenih medijih, izkoristite ta vir. Delite svoj prijavni obrazec na svojih družabnih kanalih.

Če želite na obstoječi seznam dodati več naročnikov...

Organizirajte nagradno igro, tekmovanje ali ponudite popust. Spodbudite ljudi, da se prijavijo na vaš e-poštni seznam – in vem, da tekmovanja delujejo. Poskusite ponuditi nagrado za kakšnega srečnega novega naročnika ali kodo za popust za prvi nakup.

Kako izboljšati doseg take akcije? Naj bodo vaša e-poštna sporočila enostavna za deljenje. Ko ustvarite čudovita, prepričljiva e-poštna sporočila z veliko dragocenih informacij, jih bodo ljudje želeli deliti, ne pozabite vključiti gumbov za deljenje na socialnih medijih.

DOPE Media lead generation

Kako je z GDPR?

GDPR namreč določa, da more posameznik oddati privolitev. Privolitev pomeni vsako prostovoljno, izrecno, informirano in nedvoumno izjavo posameznika, na katerega se nanašajo osebni podatki, s katero z izjavo ali jasnim pritrdilnim dejanjem izrazi soglasje z obdelavo osebnih podatkov, ki se nanašajo nanj. Privolitev mora biti dana z jasnim pritrdilnim dejanjem, ki pomeni, da je posameznik, na katerega se nanašajo osebni podatki, prostovoljno, specifično, ozaveščeno in nedvoumno izrazil soglasje k obdelavi osebnih podatkov v zvezi z njim. Ja pomeni obkljukati mora polje na vašem prijavnem obrazcu sam. Soglasje za prejemanje mailov po GDPR Vsako soglasje, tudi soglasje za prejemanje e-sporočil mora po GDPR biti:

 • prostovoljno,
 • brez pogojevanja, (brez brezplačno darilo, brezplačna e-knjiga, koda za popust ipd.),
 • za pregled mora biti tudi dokazljivo -obdelovalec mora dokazati kdaj in kako je bilo soglasje dano,
 • specifično za določen namen, ( za namene trženja),
 • informirano (posameznik mora vedeti za kaj daje soglasje ter kake pravice ima).

Želite izkusiti pravo moč e-mail marketinga?

Izkušnje in številke štejejo

Zakaj vam e-mail marketing lahko prinese dodaten prihodek?

150.000+

Za naše naročnike smo v času delovanja poslali že več kot 150.000 email in flow kampanj.

489%

V povprečju za naše naročnike povečamo njihovo obstoječo e-mail bazo za 489%.

30M+

S pomočjo e-mail marketinga smo za naše naročnike ustvarili že več kot 30 milijonov € prihodka.

Metrike e-mail marketinga

Če želite oceniti svoja prizadevanja za trženje po e-pošti, boste želeli spremljati nekaj pomembnih metrik. Katere metrike merite bo odvisno od vaših ciljev. Cilj e-poštnega trženja vašega podjetja se lahko zelo razlikuje od ciljev drugega podjetja, tudi če deluje v isti branži, kot je vaše. Pravzaprav se lahko sčasoma celo spreminja znotraj vašega podjetja.
email marketing metrike

Razmerje med prikazi in kliki (CTR)

CTR, izražen v odstotkih, predstavlja razmerje med ljudi, ki so kliknili eno ali več vaših povezav na skupno število ljudi, ki so odprli vašo e-pošto. CTR vam daje takojšen vpogled v to, kako privlačna je vaša vsebina vašim bralcem.

Kako vem kateri e-mail marketing je uspešen?

Se nenehno sprašujete, kakšna je dobra stopnja odpiranja ali razmerje med prikazi in kliki za e-pošto? Poznam odgovor, ste pripravljeni, da vam ga zaupam? Odvisno od panoge. Te vrste ključnih meritev dejavnosti se lahko zelo razlikujejo glede na vašo panogo (kot lahko vidite) in druge dejavnike.
Če pogledamo te meritve, je enostavno opaziti nekatere trende, ki so povezani z dogodki v preteklem letu. Panoga izobraževanja ima na primer najvišjo stopnjo odpiranja in najvišjo stopnjo klikov, in sicer 28,5 % oziroma 4,4 %.
 

Kako vem kateri e-mail marketing je uspešen?

Vsak marketingaš prisega, da pozna najboljši dan za pošiljanje e-pošte, a ali ima dokaz, da to podpre? Campaignmonitor.com ga ima. Preverite, ali ste v preteklem letu pošiljali na prave dni.

campaign email

Najboljši dnevi za pošiljanje marketinških e-poštnih sporočil so:

Ko gledamo statistiko e-pošte po dnevih, se zdi, da ni prevelikih razlik v tem, kako e-poštna sporočila delujejo na določen dan. Na splošno so dnevi v tednu – kot običajno – ponavadi najboljši, pri čemer je najmanjše število angažiranih ob koncu tedna.

 • Najboljši dan z najvišjo stopnjo odpiranja e-pošte: ponedeljek (22,0 %)
 • Najboljši dan z najvišjim razmerjem med odpiranjem in kliki: torek (2,4 %)
 • Najboljši dnevi z najvišjo stopnjo klikov na odprt email: sreda in torek (10,8 %)
 • Stopnje odjave po e-pošti so bile ves teden skoraj enake (0,1 %)

Najslabši dnevi za pošiljanje marketinških e-poštnih sporočil so:

Glede na zgoraj prikazana globalna povprečja po dnevih so ti dnevi najslabši za pošiljanje.

 • Najslabši dan z najnižjimi stopnjami odprtja e-pošte: nedelja (20,3 %)
 • Najslabši dnevi z najnižjimi razmerji med prikazi in kliki: sobota in nedelja (2,1%)
 • Najslabši dan z najnižjimi stopnjami klikov za odpiranje: petek, sobota, nedelja (10,1 %)

Največja laž o e-mail marketingu

Je verjetno že večkrat slišana, da ni učinkovit, celo mrtev ali da je preživet, ter, da je le še oblika marketinga za dinozavre.
 

Razlogi zakaj je email marketing učinkovit

Resnica nebi mogla biti bolj drugačna od tega.

Zakaj je desetletja stara tehnologija še vedno ena najučinkovitejših trženjskih strategij ob vsem navduševanju, ki ga prinašajo novi kanali (Facebook, Instagram, TikTok) ? Tukaj so razlogi zakaj je email marketing še vedno učinkovit marketinški kanal:

1. Kljub porastu družbenih omrežij ljudje uporabljajo e-pošto bolj kot druge platforme. Konec koncev, kaj koristi marketing nekomu, če ga ni? Podatki kažejo, da večina ljudi uporablja e-pošto – in število se vsako leto povečuje.
2. E-pošta je komunikacijski kanal št. 1. Ali ste vedeli, da vsaj 99 % potrošnikov dnevno preverja svojo e-pošto? Tega ni mogoče reči za noben drug komunikacijski kanal.
3. Ste lastnik svojega seznama. Na kateri koli platformi družbenih medijev je lahko vaš račun (skupaj z vsemi vašimi oboževalci in objavami) kadar koli in iz katerega koli razloga brez predhodnega obvestila začasno ustavljen ali izbrisan. Verjetno se vam je to že večkrat zgodilo na Facebooku kajne? Vendar pri e-mail seznamih pa je drugače, saj je seznam vaš.
4. E-pošta bolje pretvarja… Ljudje, ki kupujejo izdelke, ki jih tržijo preko e-pošte, porabijo 138 % več kot tisti, ki ne prejemajo e-poštnih ponudb. Dejansko ima e-poštni marketing ROI (donosnost naložbe) 4400 %. To je ogromno! In če se sprašujete, ali družbeni mediji pretvarjajo še bolje, premislite še enkrat: povprečna vrednost naročila e-pošte je vsaj trikrat višja od vrednosti družbenih medijev.

E-pošta je preprosto najboljši način za spletno prodajo. Zdaj, ko veste, kako pomembno je trženje po e-pošti, se naučimo najboljših načinov za to.

E-mail marketing za spletne trgovine

E-pošta je še posebej pomembno orodje v zvezi z e-trgovino, kjer se uporablja za pošiljanje transakcijskih, promocijskih sporočil in sporočil življenjskega cikla. To je pameten način, da se povežete z ljudmi na njihovih mobilnih napravah in kar najbolje izkoristite svoja tržna prizadevanja.
email marketing flow

Primeri e-poštnega trženja za spletne trgovine

Pošiljanje nepomembnih ali neželenih sporočil napačnim ljudem ob napačnem času je zanesljiv način zapravljanja e-pošte kot dragocenega trženjskega kanala.

Obstajajo tri osnovne kategorije tržnih e-poštnih sporočil e-trgovine: Transakcijska, promocijska in življenjska.

Transakcijska e-poštna sporočila se pošiljajo med nakupovanjem in drugimi nakupovalnimi dejanji in so bolj funkcionalna, saj pošiljajo ključne informacije posameznim strankam. Potrditve naročil, računi in obvestila, da je njihov paket bil poslan so e-poštna sporočila, ki sodijo v to kategorijo.

Promocijska e-poštna sporočila so zasnovana tako, da ozaveščajo o določeni ponudbi ali (uganili ste) promociji. Na primer, e-poštno sporočilo za črni petek, e-poštno sporočilo z vodnikom za darila za materinski dan, e-poštno sporočilo o poletnih prihrankih ali e-poštno sporočilo s popustom samo za omejen čas bi spadalo v to kategorijo.

E-poštna sporočila življenjskega cikla, znana tudi kot »sprožena« e-poštna sporočila, so tako imenovana, ker so poslana glede na to, kaj je kupec izvedel in kje je ta kupec v življenjskem ciklu kot stranka. Na primer, e-poštno sporočilo o opustitvi košarice se pošlje šele, ko stranka pusti izdelke v svojem vozičku.

1. Transakcijska e-pošta

Glede na študijo, ki jo je izvedel Campaign Monitor, so stopnje odprtja transakcijske e-pošte osemkrat višje kot ne-transakcijske e-pošte. In Constant Contact poroča, da je povprečno razmerje med prikazi in kliki (CTR) e-pošte 11,3 %.

Zakaj je tako? Transakcijska e-poštna sporočila niso samo zaželena, temveč tudi pričakovana. Stranke jih iščejo. Zaradi njihove velike angažiranosti ne bi smeli varčevati s tem, da bi bila vaša transakcijska e-poštna sporočila odlična. Začnimo z nekaj osnovnimi transakcijskimi e-poštnimi sporočili, ki bi jih morala poslati vaša trgovina.

2. Potrditev naročila in druga e-poštna potrdila

Povprečna stopnja odprtja za e-poštno sporočilo s potrditvijo naročila ali potrdilo je lahko visoka od 80 % do 85 %, odvisno od panoge. Pametno bi bilo, če bi skoraj zajamčene prejemke pozornosti uporabili kot priložnost, da obdržite stranko po prvi prodaji.

Najprej pa boste želeli zagotoviti, da bodo vaša e-poštna potrdila odgovorila na osnovna vprašanja, ki jih imajo stranke: kdaj lahko pričakujejo prejem naročila, na kateri naslov pošiljate in kje lahko postavljajo vprašanja. Šele ko so osnove vzpostavljene, lahko eksperimentirate z dodatki.

Za ponavljajoče se stranke poskusite predlagati sorodne izdelke ali vključite možnost dodatka ali dodatka k njihovemu nakupu, preden ga odpremo. Dobra strategija je poslati e-pošto s potrditvijo naročila, preden odpošljete pakete svojim strankam, in jih povabiti, naj v svojo škatlo dodajo še več artiklov saj bodo tako privarčevali na poštnini in morda dobili poseben popust?

Načini za izboljšanje e-poštnih sporočil o pošiljanju naročila

 • Povečajte prodajo povezanih izdelkov tako, da predlagate dodatno opremo, ponudite možnost nakupa istega izdelka za prijatelja kot darilo ali dodajte možnost za nakup naročnine.
 • Ponudite kodo za popust ali brezplačno dostavo za prihodnji nakup v omejenem časovnem okviru. To se imenuje povratna ponudba in to je eden od načinov, da je izguba marže in prihodka, ki jo boste utrpeli z dajanjem popusta, smiselna, saj je pogosto bolje, da se stranka vrne po nižji ceni, kot pa sploh ne.
 • Prosite stranko, naj se pridruži vaši skupnosti. Če prodajate popolnoma funkcionalen izdelek, to morda ne bo delovalo. Toda podjetja, ki želijo imeti skupne vrednote s svojimi strankami, bi morala svoje račune uporabiti kot drugo pot, da stranke vključijo v svojo skupnost.

E-poštna sporočila o poslanem naročilu

E-poštna sporočila s potrditvijo pošiljanja so poslana, ko je paket odposlan. Dragocena so, ker je vaša stranka že navdušena nad prejemom naročila – so pa tudi premalo izkoriščena priložnost, da postanete ustvarjalni in razveselite svoje stranke še s čim drugim.

Lahko razmišljate tudi izven okvirjev v smislu konverzije več strank. Kako lahko uporabite e-poštno sporočilo o pošiljanju, da spodbudite dejanja in poglobite odnos stranke z vašo blagovno znamko?

E-poštna sporočila o poslanem paketu so še posebej učinkovita, če so CTA-ji prilagojeni kupčevemu nakupu. Na primer, če stranka kupi moške hlače, bi se priporočila izdelkov lahko osredotočila na ujemajoče se srajce in kravate namesto na manj relevantna oblačila, kot je kratke hlače ali ženska oblačila.

Kako izboljšati e-poštna sporočila o poslanem naročilu?

 • Olajšajte svojim strankam sledenje njihovemu naročilu. Vključite pričakovani datum dostave in številko za sledenje, ki sta povezana z ladjarjem, tako da lahko ljudje enkrat kliknejo in si ogledajo, kje natančno je njihovo naročilo v postopku dostave. (Izboljšava 4)
 • Predlagajte stranki, da napoti prijatelja, tako da posreduje povezavo do izdelka, ki ga je kupila. Spodbudite trženje od ust do ust z izvajanjem napotitvenega programa z nagradami. (Izboljšava 5)
 • Vključite predloge izdelkov, ki ustrezajo nakupu stranke. Poskrbite, da boste kupce prosili, naj kupijo nekaj, kar jih bo dejansko zanimalo. (Izboljšava 6)

E-pošta za prijavo

Številne blagovne znamke na svojo nevarnost zanemarjajo povratne informacije strank. Na srečo je lahko pridobivanje povratnih informacij tako preprosto kot pošiljanje ankete ali enega samega vprašanja o nakupovalni izkušnji stranke.

Te zahteve boste želeli poslati po tem, ko je stranka verjetno prejela in uporabila izdelek, ki ga je naročila.
Stranke lahko pošljete neodvisnemu anketnemu orodju za povratne informacije ali vključite celotno anketo v samo e-poštno sporočilo. Podjetja to pogosto storijo z uporabo ocenjevalnega sistema (npr. »Ocenite svojo izkušnjo«). Stranke lahko pošljete tudi na anketo, ki je na voljo v vaši trgovini. Tako lahko preprosto spodbudite zadovoljno stranko, da začne nakupovati, ko je pregled končan.

Kaj pa tisti, ki niso zadovoljni s prejšnjim nakupom? Nadaljnje spremljanje je bistveno tukaj, najprej za poziv k odzivu in nato za ugotovitev, kako lahko izboljšate izkušnjo za prihodnje stranke.

Vprasalnik email marketing segmentacija

Načini za izboljšanje e-poštnih sporočil s povratnimi informacijami strank

 • Osredotočite se na zadovoljstvo strank, ne na prodajo, da boste lahko pridobili misli strank o njihovem nakupu. Sledite tem meritvam skozi čas in poiščite uporabne vpoglede, ki jih lahko uporabite za izboljšanje svojega poslovanja. +
 • Razmislite o umestitvi obrazca za pregled/anketo strank na vaše spletno mesto, tako da si lahko stranka ogleda povezane ponudbe in izdelke, potem ko odda svoje povratne informacije. 
 • Vključite oceno na stran izdelka kot vsebino, ki jo ustvarijo uporabniki, da povečate zaupanje prihodnjih kupcev.

Kako izboljšati e-poštna sporočila o poslanem naročilu?

 • Olajšajte svojim strankam sledenje njihovemu naročilu. Vključite pričakovani datum dostave in številko za sledenje, ki sta povezana z ladjarjem, tako da lahko ljudje enkrat kliknejo in si ogledajo, kje natančno je njihovo naročilo v postopku dostave.
 • Predlagajte stranki, da napoti prijatelja, tako da posreduje povezavo do izdelka, ki ga je kupila. Spodbudite trženje od ust do ust z izvajanjem napotitvenega programa z nagradami. 
 • Vključite predloge izdelkov, ki ustrezajo nakupu stranke. Poskrbite, da boste kupce prosili, naj kupijo nekaj, kar jih bo dejansko zanimalo.

Zahvalni emaili

Odličen način, da navdihnete zveste stranke, je pošiljanje zahvalnih e-poštnih sporočil za njihovo interakcijo z vašim podjetjem. To omogoča, da vaše podjetje ostane vidno v svoji mapi »Prejeto« in vam daje še eno priložnost, da povečate razmerje med prikazi in kliki s kuponi in povezavami do vaše strani.

Glede na podatke, zbrane prek e-pošte HubSpot, so zahvalna e-poštna sporočila dvakrat bolj privlačna kot splošna marketinška e-poštna sporočila. Zahvalna e-poštna sporočila so ustvarila 42-odstotno stopnjo odprtja in 14-odstotno CTR, medtem ko so splošna marketinška e-poštna sporočila ustvarila 12-odstotno stopnjo odprtja in 6-odstotno CTR.

Komu se zahvalimo?

 • Vsakemu nakupovalcu 
 • Vsakemu ponavljajočemu nakupovalcu 
 • Vsi, ki so pisali v podpori
 • Strankam na njihov rojstni dan 
 • Strankam z visoko LTV
 • Članom programa zvestobe strank 

3 načini izboljšave zahvalnega e-maila

 • Naj bo preprost in iskren. Naj bo sporočilo kratko in sladko ter ponudite poziv k dejanju (CTA), da lahko stranke še naprej komunicirajo z vašim podjetjem. Dober primer CTA bi bil oddaja mnenja o kupljenem izdelku v zameno za dodaten popust. 
 • Uporabite pametne CTA-je. Pametni CTA se samodejno spremeni glede na to, kdo si jih ogleduje. Tako bo vaša zahvala veliko bolj prilagojena e-poštnemu sporočilu in bo večja verjetnost, da bo vaša stranka sledila temu CTA-ju. 
 • Naj bodo prijazni do družbenih medijev. Eden najboljših načinov za posredovanje svojih marketinških e-poštnih sporočil pravim ljudem je, da jih delite. Zdaj lahko vaše stranke to storijo tako, da posredujejo samo e-poštno sporočilo, a če ga lahko delijo na družbenih omrežjih, bodo lahko veliko hitreje dosegle veliko več ljudi. 
 • Bodite kreativni! Vaš zahvalni email je lahko veliko več kot samo »hvala za vaše naročilo« v kolikor vaše email marketing orodje to omogoča lahko vsaj uporabite funkcijo za Ime na primer: »100x Hvala, _FIRSTNAME_ za tvoje naročilo« veliko bolj osebno kajne? Še več pa bi lahko naredil če lahko posreduješ število naročila in seveda mejnik, ki se je s tem dosegel! Morda podpirate kakšno dobrodelno ustanovo in bi lahko mail zgledal takole: » Dragi _FRISTNAME_, 100x hvala za tvoje naročilo! Tvoje naročilo je bilo že 500.000, ker veš, da z vsakim naročilom podarjamo X- fundaciji X€ za sajenje dreves je tvojo naročilo posadilo že 100.000 drevo v Aziji.« Bolj osebno ne gre! 

Promocijska e-pošta

E-poštna sporočila za oddajanje so poslana celotnemu seznamu naročnikov ali, pogosteje, delu vašega e-poštnega seznama. Primeri oddajnih e-poštnih sporočil vključujejo izdajo novega izdelka, mesečna e-poštna glasila, časovno občutljivo promocijo, sezonske ponudbe ali posodobitev vsebine.

O teh e-poštnih sporočilih si lahko predstavljate sporočila, ki jih pošljete, ko imate za deliti nekaj novic, zato natančno premislite o svojem osnovnem cilju, ponudbi in segmentu naročnikov.

Novi izdelki (ali storitve)
Novi izdelki se pogosto razvijajo zahvaljujoč povratnim informacijam strank, tako da ni boljšega mesta za začetek ob lansiranju izdelka kot z vašimi naročniki. Če vaša najnovejša izdaja na primer privlači določen nabor vaših strank, lahko svoj seznam segmentirate na podlagi prejšnjih nakupov.

Časovno občutljive ponudbe
Ustvarite časovno občutljivo promocijo, ki se nanaša na interese strank. Ponudite popust na isto kategorijo artiklov, ki so jih kupili prejšnji teden. Ne pozabite, ko je prodaja nečesa prepričljiva, je najbolje, da ne dovolite, da se konča.


Popusti samo za naročnike
Ne glede na to, ali pošiljate redno glasilo ali nastavite drip akcijo o posebnih promocijah, lahko vedno vključite kode za popust, da povečate motivacijo svojih naročnikov za nakup. Ponudba občutka ekskluzivnosti in članstva je odličen način, da v svoje trženje vnesete čustva. (Izboljšava 21)

Naredite prvi korak, ostalo prepustite nam.

Tags
What do you think?

What do you think?

2 komentarja
1. junija, 2023

Strive to design environments with clarity in mind: Clear instructions, a logical layout, and control over the pace of interactions can all contribute to a more manageable cognitive load.

1. junija, 2023

As designers and developers venture into these new domains, carrying the principles of accessibility forward should be about more than just compliance with guidelines, but rather championing a spirit of inclusivity.

Comments are closed.

Še več znanja