SEO OPTIMIZACIJA | Vse o SEO optimizaciji in kako jo naredite sami v 7 korakih

SEO OPTIMIZACIJA | Vse o SEO optimizaciji in kako jo naredite sami v 7 korakih

Za večino, ki živimo v današnjih časih, ko nekaj potrebujemo – naj bo to odgovor, ideja, strategija ali storitev – začnemo s tem da vprašamo iskalnike. Samo Google prejme 3,5 milijarde iskanj na dan. Torej, tako kot so iskalniki postali sestavni del naših življenj, so postali tudi sestavni del številnih poslovnih marketinških strategij. Prav za prav 49 % tržnikov meni, da je organsko iskanje kanal z najvišjim ROI.

Organic search je le lepše ime za običajne rezultate iskalnikov, ki niso oglasi, in način, s katerim marketingarji uporabljajo organsko iskanje kot tržni kanal, je optimizacija iskalnikov ali SEO.

Kako lahko torej uporabite moč iskalnikov za rast svojega podjetja? V tem popolnem vodiču za SEO se boste naučili vsega, kar morate vedeti, da se boste uvrstili višje v Googlu, pridobili več prometa na svoje spletno mesto in izboljšali ugled vaše blagovne znamke.

Kaj pomeni SEO?

SEO je kratica za optimizacijo iskalnikov. V kontekstu vašega spletnega mesta.

Iskanje: kaj ljudje počnejo, ko želijo najti odgovor na vprašanje ali izdelek ali storitev, ki ustreza njihovim potrebam.

Iskalnik: spletno mesto (kot je Google ali Bing), kjer lahko oseba izvede navedeno iskanje.
SEO optimizacija: način, da omenjeni iskalnik poveže omenjeno iskanje z vašim spletnim mestom.

Kaj je SEO optimizacija?

Čeprav veste kaj pomeni, še vedno ne veste kaj je SEO optimizacija. Preprosto povedano, SEO pomeni postopek izboljšanja vašega spletnega mesta za povečanje njegove vidnosti v Googlu, Microsoft Bingu in drugih iskalnikih, kadar koli ljudje iščejo:

 • Izdelki, ki jih prodajate.
 • Storitve, ki jih nudite.
 • Informacije o temah, v katerih imate strokovno znanje in/ali izkušnje.

Boljša kot je vidnost vaših strani v rezultatih iskanja, večja je verjetnost, da vas bodo našli in kliknili. Navsezadnje je cilj optimizacije za iskalnike pomagati pritegniti obiskovalce spletnega mesta, ki bodo postali stranke, stranke ali občinstvo, ki se vedno znova vrača.

Najenostavnejša definicija SEO:
SEO je tisto, kar počnete, da se na Googlu uvrstite višje in na svoje spletno mesto pridobite več prometa.

Prednosti in pomen SEO optimizacije.

Ljudje iščejo preko Googla vse mogoče od dnevnih novic do vremenske napovedi kot informacije neposredno povezane z vašim podjetjem. To so priložnosti, da se povežete s temi ljudmi, odgovorite na njihova vprašanja, rešite njihove težave in zanje postanete zaupanja vreden vir.

PREDNOSTI SEO optimizacije:

 • Več prometa na spletnem mestu: Ko je vaše spletno mesto optimizirano za iskalnike, dobi več prometa, kar pomeni večjo prepoznavnost blagovne znamke, pa tudi …
 • Več strank: če želite optimizirati spletno mesto, mora ciljati na ključne besede – izraze, ki jih iščejo vaše idealne stranke/obiskovalci – kar pomeni, da boste prejeli več ustreznega prometa.
 • Boljši ugled: višja uvrstitev v Googlu takoj poveča verodostojnost vašega podjetja. Če vam Google zaupa, vam tudi ljudje zaupajo.
 • Višja donosnost naložbe: denar vložite v svoje spletno mesto in v marketinške akcije, ki vodijo nazaj na strani vašega spletnega mesta. Najuspešnejše spletno mesto izboljša rezultate teh kampanj, zaradi česar se vaša naložba splača.

Ne glede na to, ali želite večjo prepoznavnost blagovne znamke, spletno vidnost, potencijalne stranke, prodajo ali zveste stranke, je SEO vaš odgovor.

Vrste SEO optimizacije.

Google in drugi iskalniki pri razvrščanju vsebine upoštevajo več dejavnikov in kot tak ima SEO veliko vidikov. Glavne tri vrste SEO so: on-site, off-site in tehnični SEO:

On-page SEO: Optimizacija kakovosti in strukture vsebine na strani. Kakovost vsebine, ključne besede in oznake HTML so ključni akterji za SEO na strani.

Off-strani SEO: Pridobite druga spletna mesta in druge strani na vašem spletnem mestu, da se povežejo s stranjo, ki jo poskušate optimizirati. Povratne povezave, notranje povezovanje in ugled so vaši ključne stvari za katere morate poskrbeti zunaj vaše spletne strani.
Tehnični SEO: izboljšanje splošne uspešnosti vašega spletnega mesta v iskalnikih. Varnost spletnega mesta (certifikati SSL), UX in struktura so tukaj ključni.

Zgornje tri vrste SEO se uporabljajo za spletna mesta in bloge, veljajo pa tudi za tri podvrste SEO:

Lokalni SEO: doseči čim višjo uvrstitev vašega podjetja v Google Zemljevidih in na lokalnih rezultatih SERP. Recenzije, seznami in optimizacija Google Business profila so tukaj najpomembnejši.

SEO za slike: Mešanica stranskih in tehničnih strategij za prikaz slik na straneh vašega spletnega mesta za uvrstitev v Googlovem iskanju slik.

Video SEO: Mešanica stranskih, tehničnih in zunajstranskih strategij za uvrstitev vaših video posnetkov v YouTubove ali Googlove videoposnetke.
Čeprav vsi trije podtipi zahtevajo vse tri osnovne vrste SEO, se razlikujejo glede na to, kako močno se zanašajo na posamezno osnovno vrsto.

Kako deluje SEO?

Kako torej Google določi, katere strani naj se prikažejo na strani z rezultati iskalnika (SERP) za katero koli dano poizvedbo? Kako se to odraža v prometu na vašem spletnem mestu? Oglejmo si, kako deluje SEO.

 • Googlovi pajki za iskanje nenehno pregledujejo splet, zbirajo, kategorizirajo in shranjujejo milijarde spletnih strani v svoj indeks. Ko nekaj iščete in Google prikaže rezultate, vleče iz svojega indeksa, ne iz samega spleta.
 • Google uporablja zapleten algoritem za razvrščanje rezultatov na podlagi številnih meril (faktorjev razvrščanja – ki jih bomo obravnavali v nadaljevanju), vključno s kakovostjo vsebine, njeno ustreznostjo glede na iskalno poizvedbo, spletnim mestom (domeno) pripada in še več.
 • Način interakcije ljudi z rezultati nato Googlu dodatno nakaže potrebe, ki jih posamezna stran izpolnjuje (ali ne), kar se prav tako upošteva v algoritmu.

Z drugimi besedami, SEO deluje kot zapleten sistem povratnih informacij – za prikaz najbolj natančnih, zanesljivih in ustreznih rezultatov za katero koli dano iskanje z uporabo vaših vnosov, Googla in iskalcev. Vaša vloga je ustvariti vsebino, ki izpolnjuje Googlove zahteve glede strokovnega znanja, avtoritete in zaupanja, ki izpolnjujejo zahteve iskalcev.

Faktorji SEO optimizacije

Kakšne so torej te zahteve? Kaj dejansko predstavlja kakovostno, ciljno usmerjeno, prijazno in SEO optimizirano vsebino? No, obstaja na stotine Googlovih dejavnikov razvrščanja in Google se nenehno razvija in izpopolnjuje svoj algoritem, da bi še naprej zagotavljal najboljšo možno izkušnjo, vendar jih je 12, ki jim je treba dati prednost.

Glede na FirstPageSage so to glavni dejavniki uvrstitve v Googlu razvščeni po teži:

 • Dosledno objavljanje kakovostnih vsebin (26 %)
 • Ključne besede v meta naslovu (17 %)
 • Povratne povezave (15%) Nišno strokovno znanje (13 %)
 • Zavzetost uporabnikov (11 %)
 • Notranje povezave (5%)
 • Mobilnim prijazno/mobilno na prvem mestu (5 %)
 • Hitrost strani (2%)
 • Varnost spletnega mesta/SSL certifikat (2%)
 • Označevanje sheme/strukturirani podatki (1 %)
 • Ključne besede v URL-ju (1 %)
 • Ključne besede v H1 (1%)
Vendar se ne zmotite glede dejavnikov na dnu tega seznama. Kot lahko vidite v spodnji tabeli, imajo dejavniki »Drugi«, kot so nepovezane omembe, social signali, zgodovina domene, odhodne povezave in struktura spletnega mesta, težo 1 %. Toda glede na to, da obstaja vsaj 200 dejavnikov razvrščanja v Googlu; to je vsaj 189 “drugih” dejavnikov, ki skupaj sestavljajo ta 1 %. Z drugimi besedami, ti na videz majhni dejavniki, kot so ključne besede v URL-ju, ki sami po sebi predstavljajo 1%, niso tako nepomembni.

SEO ali Google ads?

PPC pomeni plačilo na klik – vrsta digitalnega trženja, kjer se oglaševalcem zaračuna vsakič, ko kdo klikne enega od njihovih oglasov.

V bistvu oglaševalci licitirajo za določene ključne besede ali besedne zveze, za katere želijo, da se njihovi oglasi prikazujejo v rezultatih iskalnika. Ko uporabnik išče eno od teh ključnih besed ali besednih zvez, se oglas oglaševalca prikaže med najboljšimi rezultati.

Torej še enkrat, če na iskalno trženje gledamo kot na kovanec, sta SEO in PPC dve plati istega kovanca – SEO je neplačana stran, PPC pa plačana stran.

Druga ključna točka: pomembno je, da o tem nikoli ne razmišljate kot o “SEO proti PPC” (tj. kateri je boljši), ker sta to komplementarna kanala. Ne gre za ali-ali vprašanje – vedno izberite oboje (če vaš proračun to dopušča).

Kako začeti SEO optimizacijo strani?

Zdaj je čas, da se pogovorimo o tem, kako dejansko izvajati SEO – kako optimizirati svoje spletno mesto za te dejavnike, da se boste lahko uvrstili višje v Googlu in pridobili več prometa. To zahteva kombinacijo optimizacij na strani, zunaj strani (off-site) in tehničnih optimizacij, zato bomo korake organizirali na ta način. Tu so vaši koraki za optimizacijo na strani:

Kazalo poglavja:

 1. Začnite z raziskovanjem ključnih besed
 2. Ustvarite kakovostno vsebino, ki cilja na te ključne besede
 3. Postavite svoje ključne besede
 4. Optimizirajte svoje naslove
 5. Optimizirajte svoje meta opise
 6. Vključite in optimizirajte slike
 7. Notranje in zunanje povezave

1. Začnite z raziskavo ključnih besed za SEO

Prvi korak pri optimizaciji iskalnikov je določitev ključnih besed, za katere optimizirate. To so izrazi, ki jih bodo obiskovalci vašega idealnega spletnega mesta verjetno vnesli v Google ali druge iskalnike, vsaka stran na vašem spletnem mestu pa mora ciljati na drugo skupino ključnih besed, da ne tekmujejo z vsemi.
Kako narediti raziskavo ključnih besed za SEO?

To so vaši osnovni koraki za iskanje najboljših ključnih besed za ciljanje vaše organske vsebine:

 • Ustvarite začetni seznam: Začnite tako, da navedete besede in besedne zveze, ki jih vaše idealne stranke vnašajo v Google. Razmislite o njihovih interesih, željah, točkah bolečine in ciljih ter razmislite o jeziku, ki ga uporabljajo, ki se lahko razlikuje od tega, kar uporabljate vi (kot strokovnjak).
 • Priključite jih v orodje za raziskovanje ključnih besed: Orodja za raziskovanje ključnih besed vam bodo dala podatke o teh ključnih besedah, tako da boste lahko videli, za katere izraze bi se lahko uvrstili in kje so dejansko najboljše priložnosti. Meritve vključujejo:
 • Obseg iskanja: kolikokrat se ta izraz išče na mesec.
 • Konkurenca: Kako težko se je uvrstiti za to ključno besedo.
 • Razvrsti in določi prednost: dobljene izraze in podatke vnesite v preglednico. Zdaj jih lahko združite v glavne teme in jim tudi daste prednost. V idealnem primeru boste želeli ciljati na ključne besede z dovolj velikim obsegom iskanja, da boste dosegli spodoben doseg, vendar ne tako visoko, da bi ključna beseda postala preveč konkurenčna, da bi se zanjo uvrstila. Bolje je, da se prikažete na prvi strani za ključno besedo z manjšim obsegom in manjšo konkurenco, kot da se sploh ne uvrstite za ključno besedo z velikim obsegom in visoko konkurenco.

2. Ustvarite kakovostno vsebino, ki cilja na te ključne besede

Vaše glavne navigacijske strani (domača stran, o nas, kontakt, izdelki, storitve) bodo ciljale na ključne besede, vendar bo večina vašega ciljanja na ključne besede izhajala iz dolgoročne vsebine v obliki objav na blogu.

Kakovostna SEO vsebina je:

 • Usklajena z namenom ključne besede: poskrbite, da vaša vsebina zagotavlja informacije, ki jih ljudje iščejo, ko iščejo to ključno besedo. Zato morate ključno besedo vedno najprej iskati v Googlu.
 • Zagotavlja dobro izkušnjo: je brez preveč agresivnih pojavnih oken ali CTA-jev ali drugih motečih elementov; uporablja slike za prikaz pojmov ter se hitro in pravilno naloži v vse naprave (več o tem pozneje v tehničnem razdelku SEO).
 • Bere se naravno: Ne uporabljajte ključnih besed. Pišite kot človeško bitje, ki govori svojemu občinstvu; ne pisec vsebine, ki poskuša optimizirati za iskalnik.
 • Poglobljeno: Googla ne zanimajo tanke, podvojene strani ali strani z nizko vrednostjo. To pomeni 1.500-2.500 besed točnih, posodobljenih informacij.
 • Organizirano: uporabite svoje oznake naslovov, da označite hierarhijo informacij na strani.

3. Postavite ključne besede

Poleg tega, da je vaša ključna beseda naravno v telesu vaše vsebine, boste želeli svojo ključno besedo umestiti na določena mesta na strani, da boste Googlu pokazali, za kaj želite uvrstiti. To vključuje:
 • SEO naslov (title tag)
 • Naslov strani (oznaka H1)
 • Vsaj dva naslova H2
 • Nadomestno besedilo slike
 • Ime slikovne datoteke
 • Naravno v telesu
 • URL
 • Meta opis

4. Optimizirajte svoje naslove

Za vsako stran na vašem spletnem mestu imate dejansko dva naslova. Oznaka naslova je naslov, ki se pojavi na SERP in je najbolj vplivno mesto, kamor lahko postavite svojo ključno besedo. Oznaka H1 je naslov, ki se pojavi na strani, ko jo kliknete. Ali so enaki ali ne, je odvisno od strani.

Če želite optimizirati svoje naslove, se prepričajte, da:

 • Vključite ključno besedo: če lahko to storite na naraven in prepričljiv način, dodajte tudi nekaj povezanih modifikatorjev okoli tega izraza.
 • Imejte samo en H1 na stran: To naj bo vaš glavni naslov, H2 pa uporabite za označevanje glavnih razdelkov.
 • Naslovne oznake naj bodo dolge 55–60 znakov: koliko bo Google prikazal, se razlikuje (temelji na slikovnih pikah, ne na številu znakov), zato najprej naložite ključno besedo.
 • Navedite vrednost: Kaj uporabnik dobi od strani? To vpliva na to, ali kliknejo nanj v SERP-u ali na vašem spletnem mestu in ali nadaljujejo z branjem.

5. Optimizirajte svoje meta opise

Meta opis je opis, ki se pojavi na SERP pod naslovno oznako. Google ne prikaže vedno tistega, ki ste ga navedli v SERP; rad gradi svoje na podlagi poizvedbe, vendar je še vedno pomembno optimizirati za SEO. Google prebere ta opis, ko indeksira stran, da razume, za kaj gre.

Če želite optimizirati svoj meta opis:

 • Vključite ključno besedo in sorodne ključne besede, če lahko to storite na naraven in prepričljiv način.
 • Naj bo kratek: idealna dolžina meta opisa je 155-165 znakov.
 • Naj bo privlačno: Ne pozabite, da je prikaz med rezultati iskanja le prvi korak! Še vedno morate spodbuditi iskalce, da kliknejo. Vključite jedrnat opis, jasno prednost in poziv k dejanju, na primer besedilo oglasa!

6. Vključite in optimizirajte slike

Slike so ključni igralec pri SEO optimizaciji. Ohranjajo zanimanje uporabnikov za vaše strani, izboljšujejo kakovost informacij in vam nudijo priložnosti za razvrščanje in ustvarjanje prometa na njihovih gostiteljskih straneh prek slikovnih rezultatov. Poleg tega Google vse bolj dela SERP bolj vizualen.

Tukaj je opisano, kako narediti SEO optimizacijo za slike:

 • Ime datoteke: Shranite ime datoteke s ključno besedo, s pomišljaji namesto presledkov.
 • Dodajte nadomestno besedilo: nadomestno besedilo pomeni besedilno alternativo slike in tako Google “vidi” sliko na strani in zazna njeno ustreznost za ključno besedo. Prav tako naredi vaše spletno mesto dostopno za bralnike zaslona in če se slike pokvarijo, bo nadomestno besedilo še vedno prikazano. Tukaj ne vnašajte ključnih besed. Predstavljajte si, da sliko opisujete nekomu, ki je ne vidi – za to je tam!
 • Stiskanje: velike slike lahko upočasnijo hitrost vašega spletnega mesta. Stisnite jih, da zmanjšate velikost datoteke in jih pravilno prilagodite velikosti. Ne potrebujete slik, veliko širših od 1000 slikovnih pik, vendar je vsako spletno mesto drugačno.

7. Notranje in zunanje povezave

Ko izvajate SEO za objave v spletnem dnevniku, boste želeli dodati notranje in zunanje povezave.

 • Zunanje povezave: Poiščite 1-3 strani, ki so pomembne za temo, na katero ciljate, na drugih spletnih mestih z visoko avtoriteto domene in jih povežite v svoji objavi. To pomaga graditi zaupanje z Googlom.
 • Notranje povezave: Povezava do drugih objav na blogu na vašem spletnem mestu v vsebini objave, ki jo pišete. To Googlu omogoča več poti do katere koli objave, kar olajša iskanje po vsebini vašega spletnega mesta kot celote. Koliko vključiti sem, je odvisno od dolžine objave in količine druge vsebine, ki jo imate na voljo za povezavo. Naj bodo povezave ustrezne za stran in sidrno besedilo, ki ga uporabljate.
Tags
What do you think?

Še več znanja