Vse kar morate vedeti o LinkedIn

Vse kar morate vedeti o LinkedIn

DOPE - linkedin
Vse, kar morate poznati o vodilnem globalnem poslovnem družbenem omrežju.

Kaj je LinkedIn?

LinkedIn je spletna platforma, na kateri se lahko povežete s strokovnjaki znotraj in izven vašega področja, vzpostavljate stike z zaposlenimi v različnih firmah ter gradite svojo profesionalno prisotnost na spletu s komentiranjem, deljenjem in kreiranjem strokovnih člankov. Poleg možnosti za iskanje delovnih mest, navezovanja stikov in mreženja vam omrežje omogoča tudi prejemanje poslovnih povpraševanj in promocijo vaših storitev. Osrednji cilj LinkedIna je povezovati profesionalce z vsega sveta in s tem izboljševati njihovo delovno učinkovitost in dosežke. Njihove storitve so zasnovane za krepitev ekonomskih možnosti za člane skozi dogodke, izmenjavo mnenj in spletne tečaje. To vključuje tudi iskanje poslovnih možnosti ali delovnih mest.
Množična uporaba:

LinkedIn je na čelu poslovnih družbenih omrežij s 810 milijoni registriranimi in 310 milijoni mesečno dejavnimi uporabniki.

Del Microsofta:

LinkedIn je od leta 2016 pod okriljem Microsofta, ki je za to investiral kar 26,2 milijarde dolarjev.

Ustvarjalci vsebin:

Z e-mail marketingom imamo že veš kot desetletje izkušenj. Naša ekipa sestoji iz senior pozicij kar pomeni, da z naše strani ne boste prejeli "študentske" ekipe s podpovprečnim znanjem.

Slovenski uporabniki:

V letu 2017 je bilo v Sloveniji 135.500 uporabnikov LinkedIna, trenutne številke pa kažejo na kar 360.000 uporabnikov.

Mnoge Prednosti

Glavne prednosti uporabe LinkedIna vključujejo:

Krepitev vidnosti na spletu

Utrjevanje verodostojnosti in vzpostavljanje odnosov

Nenehno komuniciranje s strankami in poslovnimi partnerji

Optimalna priprava za poslovne sestanke

Nadzorovanje dejavnosti konkurence

12 korakov do:

Uspešnega Upravljanja Osebnega LinkedIn Profila

1. Izberite primerno profesionalno fotografijo

Vizualni vtis je ključen, zato je izbira prave profilne fotografije bistvena. Slika, ki osredotoča približno 60% na vaš obraz, daje najboljši prvi vtis. Izberite obleko, ki odraža vaš profesionalni slog, in ne pozabite na iskren nasmeh.

2. Dodajte sliko za ozadje

Ozadje vašega profila je drugi element, ki ga obiskovalci najprej opazijo. Izbrana slika naj pove več o vaši profesionalni identiteti in izstopa iz množice, da pusti trajen vtis.

3. Ne omejite se zgolj na formalno službeno ime

Vaša predstavitvena vrstica ne mora biti samo uradni službeni naziv. Izkoristite ta prostor za širši opis vaše vloge in vaše strasti. Razmislite o tem, kaj resnično pomeni vaše delo in kaj vas pri tem navdihuje.

4. Vaš opis naj pripoveduje zgodbo

Opis ni zgolj seznam vaših spretnosti. To je vaša priložnost, da delite svojo osebno in profesionalno pot. Razmislite o tem, kako ste prišli do svoje trenutne vloge in kaj vas vodi naprej.

5. Izognite se prekomerni uporabi modnih izrazov

Opis ni zgolj seznam vaših spretnosti. To je vaša priložnost, da delite svojo osebno in profesionalno pot. Razmislite o tem, kako ste prišli do svoje trenutne vloge in kaj vas vodi naprej.

6. Aktivno razširjajte svoje omrežje

Razmislite o sinhronizaciji svojega e-poštnega računa z LinkedInom, da hitro in učinkovito razširite svoje omrežje. Sledenje strokovnjakom v vaši panogi vam bo prav tako pomagalo oblikovati kakovostno mrežo.

7. Poudarite svoje ključne kompetence in izpolnite LinkedIN teste

Našteti prave kompetence na vašem profilu lahko dodatno okrepi vašo verodostojnost. Prav tako izpolnite teste, ki so vam na voljo, da pokažete svoje znanje in spretnosti.

8. Jasno označite storitve, ki jih ponujate

Če ste svetovalec ali freelancer, izkoristite novo možnost LinkedIna in navedite storitve, ki jih ponujate, da bodo potencialne stranke natančno vedele, kaj lahko pričakujejo od vas.

9. Podprite in spodbujajte kolege

Podpora kolegom poudari vaše spretnosti in krepi vaš profil. To je odličen način za vzpostavitev in utrjevanje profesionalnih odnosov.

10. Podrobno predstavite svoje delovne izkušnje

Kot pri življenjepisu, predstavite svoje delovne izkušnje v kronološkem vrstnem redu, s poudarkom na pomembnih dosežkih in projektih.

11. Dodajte licence in potrdila

V tej sekciji navedite vse pomembne certifikate in licence, ki jih imate, zlasti tiste, ki so ključni v vaši panogi.

12. Pridobite priporočila

Priporočila so eden izmed najmočnejših orodij za povečanje vaše kredibilnosti. Izpostavite, kako ste v preteklih vlogah dodali vrednost in kaj so o vas povedali vaši kolegi ali nadrejeni.
DOPE - linkedin

Kakšen je povprečni član Linkedin-A?

Na podlagi navedenih informacij lahko sestavimo profil povprečnega člana LinkedIn-a. Večina uporabnikov LinkedIn-a prihaja izven ZDA, čeprav ZDA gostijo največ uporabnikov, saj 77% uporabnikov izvira iz drugih delov sveta. Ko gre za spol, je večja verjetnost, da je povprečni uporabnik moškega spola, saj predstavljajo 57% v primerjavi z 43% žensk. V poklicnem smislu je ta oseba verjetno odločevalec v svoji organizaciji, saj več kot 80% članov LinkedIn-a zaseda te vloge. Medtem ko je povprečna starost uporabnikov malo pod 40 let, je najverjetneje, da je povprečni uporabnik star med 25 in 34 let, saj ta starostna skupina predstavlja skoraj 60% uporabnikov. Glede na finančni status ima povprečni član letni dohodek več kot 43 tisoč dolarjev. Kar se tiče interesov na platformi, bi se morda zanimal za sledenje tehnološkim podjetjem in osebnostim, saj je Google najbolj sledeno podjetje na LinkedInu, Bill Gates, ustanovitelj Microsofta, pa je oseba z največ sledilci.

O čem naj pišem na LinkedIN?

Tukaj je nekaj predlogov, da dobite navdih za pisanje objav in člankov na Linkedin-u:

 1. Reševanje Izzivov: Povejte zgodbo o tem, kako ste nedavno rešili neki izziv v podjetju ali z vašo stranko. To ne le pokaže vašo sposobnost reševanja problemov, ampak tudi deluje kot praktičen primer vašega dela v akciji.

 2. Interakcija s Kupci: Vaše srečanje ali delo s kupci lahko ponudi dragocene vpoglede in zgodbe. Poudarite uspešne primere ali lekcije, ki ste jih se naučili skozi te interakcije.

 3. Udeležba na Dogodkih: Če ste se nedavno udeležili poslovnega dogodka, izobraževanja ali seminarja, delite svoje misli o tem, kaj ste se naučili ali kdo ste spoznali. In seveda, povežite se z novimi stiki na LinkedIn-u!

 4. Pohvala Nadrejenim in Sodelavcem: Pišite o lastnostih, ki jih cenite pri svojih nadrejenih ali sodelavcih. To je odličen način, da pokažete svojo hvaležnost in priznavanje drugih.

 5. Strast do Vašega Dela: Delite z razlogi, zakaj imate radi svoje delo. To lahko sega od kulture podjetja do samih nalog, ki jih opravljate.

 6. Ostanite Informirani: Opišite tri e-novice, ki so vam pomembne in jih priporočate drugim, da ostanejo na tekočem v vaši industriji.

 7. Kuracija Vsebin: Naletite na koristen članek ali vir? Delite ga s svojo mrežo na LinkedIn-u, dodajte lasten komentar ali misel, zakaj se vam zdi koristen.

Ne pozabite, da je LinkedIn profesionalna platforma, zato vedno poskrbite, da so vaše objave in članki v skladu z vašim profesionalnim imidžem in podobo, ki jo želite predstaviti.

LinkedIn Premium: Ali je vreden vašega denarja?

LinkedIn Premium je kot VIP dostop na družbenem omrežju za profesionalce. Kljub višjim cenam, ki se začnejo pri 29,99 USD in gredo vse do 119,95 USD na mesec, se številni profesionalci odločajo za njegovo uporabo. Toda kaj je tisto, kar uporabnikom ponuja ta ekskluzivni paket in ali je vreden naložbe?

Na prvi pogled se zdi, da LinkedIn Premium ponuja orodja in funkcije, ki so posebej zasnovane za tiste, ki želijo poglobiti svoje profesionalne povezave, najti službo ali pa najeti top talente. Ponuja se v štirih različnih paketih, odvisno od potreb in ciljev uporabnika: Premium Career, Premium Business, Sales Navigator in Recruiter Lite.

 1. Premium Career je za tiste, ki aktivno iščejo zaposlitev. Za 29,99 USD na mesec ali 239,88 USD letno uporabnikom omogoča pošiljanje sporočil tudi tistim, s katerimi niso povezani, pridobivanje dodatnih informacij o tem, kdo si je ogledal njihov profil, in orodja, ki pomagajo izboljšati vidljivost profila med delodajalci.
 2. Premium Business je namenjen širjenju poslovnih povezav. Za 59,99 USD na mesec ali 575,88 USD letno ponuja večje število InMail sporočil, napredne filtre iskanja, neomejeno iskanje v LinkedInovem omrežju in več podatkov o podjetjih.
 3. Sales Navigator je prilagojen potrebam prodajnih strokovnjakov. Ta paket omogoča orodja za generiranje potencialnih strank in sledenje obstoječim strankam. Ponujen je v različnih različicah z različnimi cenovnimi točkami, vključno z različico, ki je integrirana s platformo Salesforce.
 4. Na koncu je tu še Recruiter Lite, prava izbira za kadrovske strokovnjake. Za 119,95 USD na mesec ali 1,199,40 USD letno ponuja orodja, kot so napredno iskanje kandidatov, neomejen dostop do profila kandidatov v razširjenem omrežju in avtomatsko sledenje kandidatom.

Za mnoge uporabnike je največja vrednost LinkedIn Premiuma v dodatnih informacijah, dostopu in orodjih, ki jih ponuja. Vendar je odločitev za naročnino odvisna od individualnih potreb. Če se sprašujete, ali je prava izbira za vas, razmislite o tem, kaj želite doseči na platformi, in ali vam Premium lahko pomaga priti do teh ciljev hitreje ali učinkoviteje.

Kako izkoristiti LinkedIn stran za poslovanje?

LinkedIn se hitro uveljavlja kot dragoceno orodje za podjetja in posameznike, ki želijo razširiti svojo profesionalno mrežo in izkoristiti različne priložnosti, ki jih ta platforma ponuja. Vse več podjetij se zaveda pomena LinkedIna in ustanavlja svoje strani, kjer delijo vpoglede v svoje delovanje, novosti in raziskave. Medtem ko je LinkedIn odlično orodje za posameznike, ki iščejo zaposlitev, je še posebej učinkovit za storitvena in svetovalna podjetja, ki se osredotočajo na trg B2B. Za podjetja, ki delujejo na trgu B2C, LinkedIn morda ni prva izbira, vendar je še vedno odlično orodje za rekrutiranje talentov in krepitev blagovne znamke.

 1. Zasnova vaše LinkedIn strani: Struktura LinkedIn strani je intuitivna in uporabniku prijazna. Vsaka podjetniška stran potrebuje profilno in naslovno sliko, opis podjetja in seveda redne objave, ki se prikazujejo na časovnici. Podjetja imajo možnost ustvariti tudi ‘karierno stran’, kjer objavljajo razpoložljive delovne pozicije, in ‘predstavitveno stran’, ki je namenjena specifičnim izdelkom ali storitvam.

 2. Kakovostna vsebina je ključna: Ko govorimo o poslovnem omrežju, kot je LinkedIn, je vsebina ključna. Uporabniki pričakujejo kakovostno, strokovno in vrednostno vsebino. Izdelava lastnih vsebin in usmerjanje obiskovalcev na strokovne članke in blog objave na vaši spletni strani je odličen pristop. LinkedIn ni le še eno družbeno omrežje, temveč platforma za profesionalce, zato je pomembno, da se vaša vsebina odraža v strokovnosti in kakovosti.

 3. Strategija prilagojena vašim ciljem: Da bi bil vaš nastop na LinkedInu uspešen, morate najprej definirati svoj namen in cilje. Če je vaš glavni cilj predstavitev vašega podjetja kot privlačnega zaposlovalca, potem morate ustvariti vsebino, ki ustreza temu namenu. Namesto strokovnih člankov se osredotočite na kulturo podjetja, dogodke in aktivnosti, ki bodo potencialnim zaposlenim pomagale vzpostaviti čustveno vez z vašo blagovno znamko.

Da bi bili na LinkedInu uspešni, je pomembno, da se osredotočite na kakovost in relevantnost vsebine ter skrbno načrtujete svojo strategijo glede na vaše poslovne cilje in potrebe ciljne publike.

Dinamično oglaševanje

Med LinkedIn oglaševanje spada tudi dinamično oglaševanje. Te zanima, pa ne veš, kako se ga lotiti? Zaenkrat je to mogoče le preko neposrednega kontakta pri LinkedInu. A se splača, saj se oglasi dinamično ustvarijo na podlagi uporabnikove aktivnosti. Če imaš željo po visoki personalizaciji oglasov, je ta način odličen. Vrhunski pa je tudi, ker boš na ta način serviral oglas ob pravem času na pravem mestu in si na ta način povečal tudi bazo sledilcev.

V skladu z interesi uporabniki prebirajo vsebine, delijo svoje izkušnje in strokovno znanje ter dopolnjujejo svoje profile z informacijami, s katerimi se želijo predstaviti. Za razliko od drugih družbenih omrežij je LinkedIn znan po temu, da so te informacije kredibilne in redno posodobljene.

Tags
What do you think?

Še več znanja