10 smrtnih grehov in napak pri Google ads oglaševanju

10 smrtnih grehov in napak pri Google ads oglaševanju

Google ads oglasevanje

Za vas smo pripravili 10 smrtnih grehov s katerimi smo se najpogosteje srečevali pri prevzemu oglaševanja na številnih Google ads računih.

Na uspešnost Google ads oglaševanja vpliva veliko faktorjev. Glavne stvari na katere lahko vplivate so vsekakor : ključne besede, besedilo samega oglasa, ponudba na klik in konkurenčnost vaše ponudbe.

V prejšnjem blog zapisu smo tudi pripravili članek kako deluje, koliko stane in kako začeti z Google ads oglaševanjem (zapis si lahko ogledate tukaj) .

Napaka Št. 1: Izbira preširokih ključnih besed

Najlažje pojasnimo s primerom: nova spletna trgovina, ki posluje na področju oblačil, si kot eno izmed ključnih besed za oglaševanje izbere “ženska oblačila”. Ker je konkurenca na tem področju ekstremna in dela veliko na brandingu (About You, Best Secret, Sportina itd.) , bodo stroški oglaševanja te besedne zveze zelo visoki, CTR zaradi nepoznavanje vaše spletne trgovine pa verjetno zelo nizki, kar bo vaš Quality score pognalo dodatno dol in še dodatno podražilo oglaševanje. Lahko vam skoraj zagotovimo, da Google ads ne bo dosegel niti približno toliko prometa koliko boste na tej ključni besedi porabili. Če se še izkaže, da ponudba ne dohaja niti približno večino konkurence boste deležni visokega bounce ratea, prevedeno ljudje, ki bodo kliknili vaš oglas bodo vašo stran hitro zapustili, vaše oglaševanje pa bo tonilo vse globje, Google bo vaš oglas prikazoval vse bolj redko ali pa boste za sam klik plačevali veliko več.

Kaj lahko storite? Na podlagi svoje spletne strani in vaše ponudbe izberite 5 do 10 daljših, a natančnejših besednih zvez, ki jih boste uporabljali kot ključne besede v svoji spletni kampanji oglaševanja. Določite produkte in oglašujte direktno na pristajalno stran produkta.

Primer: Recimo, da imate na zalogi roza žensko zimsko jakno, ki je trenutno top trend produkt. Izberite ključno besedo, ki natančno opisuje vaš produkt »roza ženska zimska jakna« in »modna ženska zimska jakna« ipd. ter prilagodite oglas, ki bo z opisom ustrezal iskalnemu izrazu ter dodajte prodajne elemente kot so na primer: brezplačna poštnina, 50 dni možnost vračila, izjemno topla za zimske dni itd.

Napaka Številka 2: Prikazovanje neprivlačnih oglasov

Ker je prikazno oglaševanje zelo vizualna marketinška metoda oglaševanja, (hkrati pa se povečuje t.i. banner blidness – slepota na takšen tip oglasov) je pomembno, da si vzamete čas za ustvarjanje oglasov, ki pritegnejo pozornost in so »vredni klika«. Ena stvar, ki jo lahko storite, da bo vaš oglas vreden klikov, je, da v svojo sliko vključite poziv k dejanju (CTA- call to action). Opomba: Google ni prijazen do preveč agresivnega besedila pozivov k dejanju v vaših oglasih. Zaradi tega pogosto ne boste mogli reči nekaj, kot je “Kliknite tukaj”, nekaj, kar se v očeh Googla zdi preveč neposredno.

Vendar pa lahko brez težav uporabite stavke kot so »Več informacij« ali »K nakupu«.

Poleg tega lahko v svoj poziv k dejanju pogosto vključite »Power words«. Še enkrat, bodite previdni in jih uporabite po lastni presoji. “Brezplačno” je primer power worda.

Napaka številka 3: Ne delate »Split-testinga«

Split-testing je bistven, če želite uspeti z Google Ads (Adwords) oglaševanjem ali katero koli oglaševalsko platformo. In to je nekaj, kar bi morali početi, vedno ko oglašujete.

Upoštevate lahko vse nasvete, ki sem jih dal v tej objavi, in stvari še vedno ne morejo delovati dobro. Kar deluje danes, ne bo delovalo jutri- Kar deluje za nekatere, ni nujno, da bo tudi pri vas. Najboljši način, da se zaščitite, ohranite oceno kakovosti in povečate možnosti za zmago z Google Ads (Adwords), je redno izvajanje split-testinga.

Z metodo preizkušanjem različnih različic posameznega oglasa boste lahko povečali svoje možnosti, da boste »imeli srečo« in ustvarili oglas z visoko stopnjo konverzij.

Primer split-testa v iskalnem omrežju: Enako besedilo oglasa ampak uporabnika peljite na drugo pristajalno stran in primerjate, kjer konvertira boljše.

Napaka Št. 4: Preveč Ključnih Besed

Razumemo željo in vemo, da bi si želeli vaše oglase prikazovati na čim več ključnih besed. Vendar takšna taktika v 99% primerih nebo obrodila sadov. Postavite se v čevlje kupca in si zamislite, da vtipkate ključne besede, ko še iščete informacije o težavi in vas preplavijo z ponudbami. Večina produktov ali storitev ima 5 do 10 ključnih besed, ki so močno prodajne.

Ne razumite narobe lahko ključne besede, ki so povezane z težavo pripeljejo do konverzij če je vaš izdelek ali storitev primerna rešitev. A v večini primerov stranka išče le strokovno vsebino, ki ji bo obrazložila njeno težavo in ji na praktičen način razložila težave.

Primer: Potencialna stranka vtipka »prebavne težave« ali »razlogi za prebavne težave« tip strani, ki si ga stranka želi videti je informativni blog zapis ali spletna stran z informacijami zakaj sploh pride do prebavnih motenj in kako si lahko pomagamo. V kolikor smo vsebino napisali dobro lahko stranki pod samo vsebino ponudimo tudi popust ali posebno ponudbo za povezan produkt, ki bo pomagal lajšati prebavne težave (prebavni encimi, probiotiki…)

Napaka Št. 5: Pošiljanje obiskovalcev na napačno spletno stran

Vsaka oglaševalska akcija bi morala voditi naravnost na spletno stran, ki vsebuje bistvo iskanja se pravi iskani produkt oziroma storitev. Če namesto tega svoje obiskovalce pošiljate zgolj na glavno, predstavitveno spletno stran in pričakujete, da bodo sami brskali za ponudbo, je vaša kampanja obsojena na propad.

Raje izdelajte privlačno pristajalno stran za vsak produkt oziroma storitev, ki ga želite tržiti. Da vzame veliko več časa, toda rezultati oglaševalskih akcij bodo na ta način boljši.

Napaka Št. 6: Ne uporabljate negativnih ključnih besed

Recimo, da prodajate premium dražje izdelke in nočete iskalcev cenejših izdelkov ali popustov. V tem primeru lahko uporabite tehniko izpuščanja negativnih ključnih besed. S tem Googlu sporočite, da naj vaš oglas ne bo prikazan nikomur, ki išče na primer vaše produkte in uporablja besede kot so »poceni« »znižano« ali »akcija«. Tako boste prihranili pri stroških in povečali učinkovitost svoje oglaševalske akcije.

Napaka številka 7: Nekonkurenčna Ponudba!

Po nekaterih raziskavah je konkurenčna in dobro izdelana ponudba kar 30% odločitve pri nakupu zato tudi če ste postavili dobre oglase na pravilne ključne besede jih prikazovali pravilnemu občinstvu in izdelali vrhunsko pristajalno stran po zadnji standardih, ki se odpira z bliskovito hitrostjo in vseeno ne vidite dovolj nakupov?

Razlog najverjetneje tiči v sami ponudbi (cena je le del ponudbe!). Preiščite vaše konkurente in se prijavite na njihove novice in si oglejte njihove načine trženja. Ko boste opravili analizo boste ugotovili kje vaša ponudba šepa. Čas bo, da testirate nekaj drugačnih verzij ponudb in si beležite rezultate. Preberite še enkrat točko 3 in razmislite katere split-teste lahko uporabite na nivoju ponudbe.

Napaka številka 8: Ne uporabljate razširitev!

Poskrbite za razširitve, kot za vaše oglase. Google vam je z izkoriščanjem moči razširitev olajšal ustvarjanje ustrezno optimiziranih oglasov in privabljanje bolj kvalificiranega prometa na vaše spletno mesto. Zdaj lahko svojemu oglasu dodate dodatne informacije, da bo izstopal iz množice.

Uporaba razširitev oglasov je lahko izjemno učinkovit način za povečanje klikov. Dodate lahko razširitve povezav do spletnih mest, ki prikazujejo različne povezave vašega spletnega mesta in pošiljajo ljudi na ustrezne strani. Dodate lahko razširitve z oblački, ki vam omogočajo prikaz nekaterih edinstvenih prodajnih točk, ki jih imate. Razširitve za strukturirane delčke kode, razširitve sporočil, razširitve lokacije in razširitve cen so druge vrste uporabnih razširitev, ki jih lahko uporabite. Ko ciljate na mobilne stranke, je nujno, da uporabite razširitve klicev ali razširitve sporočil.

V bistvu lahko uporabnikom mobilnih telefonov tako omogočite, da vas pokličejo ali vam pošljejo sporočilo kar na svojih mobilnih telefonih. Kar se morate spomniti pri razširitvah, je, da ne morete nadzorovati, kako se bodo razširitve prikazale. Google je tisti, ki odloča, katere razširitve se prikažejo in za katere oglase. Vaš končni cilj je, da občasno pogledate zavihek razširitev in vidite, katere razširitve se bolje pretvorijo. Nato lahko začasno ustavite tiste, ki se ne pretvorijo, ali jih zamenjate z boljšo različico.

Napaka številka 9: Ne beležite In optimizirate oglaševalske akcije za konverzije

Pretresljivo je videti, koliko oglaševalskih akcij je še vedno brez ustreznega beleženja konverzij. Brez tega ne morete z gotovostjo reči, koliko vas stane pridobitev potencialne stranke ali prodajo iz vaših akcij, katere ključne besede spodbujajo prodajo, katere ključne besede niso konvertabilne …

Sledenje konverzijam je zanesljiv način za povečanje donosnosti naložbe in kar najbolje izkoristite vaš oglaševalski proračun. Pojdite v Nastavitve -> Merjenje -> Konverzije. Nato ne pozabite dodati vseh možnih dejanj konverzije na podlagi dejanj, ki jih ljudje izvedejo na vaši platformi.

Primeri dejanj konverzije glede na vaš izdelek ali storitev:

 • Prodaja
 • Oddaja obrazca
 • Email
 • Telefonski klic
 • Prijava na e-novica
 • Prenos digitalnega sredstva (npr. aplikacije, e-knjige)

 

Razlog, zakaj obstaja Google Ads, je, da je vir potencialnih strank in prodaje, in če ne sledite in optimizirate oglaševalske akcije za konverzije, tega ne morete doseči.

Napaka številka 10: Privzete možnosti ciljanja oglaševalske akcije v iskalnem In prikaznem omrežju

Pri ustvarjanju oglaševalskih akcij v iskalnem omrežju imate možnost izbrati iskalno omrežje, prikazno omrežje ali oboje. Za obe omrežji lahko vključite tudi Googlova partnerska spletna mesta za iskanje.

Za oglaševalske akcije v iskalnem omrežju, kjer je cilj pridobivanje potencialnih strank želite izbrati samo iskalno omrežje, ker je stopnja konverzije klikov v prikaznem omrežju v primerjavi z iskalnim omrežjem znano nizka, kar poveča vašo ceno na nakup brez kakršne koli pomembne koristi. Ko ciljate na ključno besedo, se zgodi z iskalnim omrežjem, da bo prikazana samo v Googlu in na partnerskih spletnih mestih za iskanje.

Če izberete tudi Prikazno omrežje, bo Google poskušal postaviti vaš oglas na ustrezna spletna mesta, vendar se ne bo prikazal ljudem, ki vas aktivno iščejo. Zato je izbira prikaznega omrežja izguba denarja, saj ne boste dobili ustreznega prometa, ki dejansko pretvori v konverzije.

Kakšne so prednosti za google oglaševanje?

 1. Skoraj instantni rezultati;
 2. Rezultati in KPI-ji so popolnoma merljivi;
 3. Glede na potrebe lahko: povečate doseg vašega oglasnega sporočila, povečate obisk vašega spletnega mesta ali povečate prodajo;
 4. Izkoristite lahko orodja google ads in pregledate koliko imajo določene besede iskalnega volumna ( koliko iskanj mesečno obdela Google za posamezno besedo v posamezni državi)
 5. V razdelku priporočila velikokrat dobite dobre napotke kako še izboljšati vaše oglaševalske akcije
 6. V iskalniku je obračunan samo klik na oglas;
 7. Natančno lahko omejite proračun;
 8. Začnete lahko z samo nekaj ključnimi besedami in nekaj € na dan, kar pomeni dostopen način oglaševanja

Želite izkusiti pravo moč Google oglaševanja?

Iščete pomoč pri google oglaševanju?

Zakaj izbrati DOPE Media za pomoč pri Google oglaševanju?

50.000+

Za naše naročnike smo v času delovanja lansirali že več kot 50.000 Google oglasov.

3.8x

V povprečju dosegamo 3.8-kratnik povračila prihodka na vložen denar v oglase (ROAS).

Tujina

Z ogromnimi izkušnjami v tujini, vemo kako vam lahko pomagamo prodreti na tuje trge.

Naredite prvi korak, ostalo prepustite nam.

What do you think?

Še več znanja