5 marketinških trendov za 2024

5 marketinških trendov za 2024

marketinški trendi 2024

Z več kot desetletjem izkušenj v digitalnem oglaševanju in številnimi uspehi za naše naročnike, smo z ekipo naredili analizo, pogledali preteklo leto in pripravili trende za leto 2024. Spodaj si lahko preberete 5 marketinških trendov za leto 2024.

1) Umetna inteligenca (AI)

Svet marketinga je spoznal, da orodja kot je ChatGPT in druga AI orodja niso vsemogočna, kot smo morda verjeli. Imajo svoje omejitve, a tudi prednosti. Kjer AI orodja zmanjšujejo učinkovitost, priskočimo na pomoč mi – ljudje.

Umetna inteligenca lahko obogati marketing in nam pomaga doseči več v krajšem času, če jo pravilno razumemo in izkoristimo njene prednosti. AI lahko uporabimo za:

 • Generiranje vsebine
 • Analizo sentimenta
 • Segmentacijo publike
 • Pogosta vprašanja
 • Najboljše marketinške prakse
 • Pomoč in angažiranje strank preko AI chatbotov

Poznana AI orodja, kot je ChatGPT, so v zadnjih mesecih doživela velik upad prometa, kar ni posledica naših pritožb, da umetna inteligenca krade naša delovna mesta. Namesto tega smo se naučili, kako učinkovito uporabiti AI – kar ne pomeni, da mu prepustimo celotno delo. AI lahko podpre marketing in nam pomaga doseči več v krajšem času. Samo pravilno ga morate razumeti (AI) in njegove omejitve, mu zagotoviti vse informacije, vpoglede in podatke, ki jih lahko, in – prosimo vas – preberite in uredite rezultate, preden uporabljate “rezultate.” 😊

marketinški trendi 2024

2) Človeška vsebina in pripovedovanje zgodb

V svetu, kjer tehnologija nenehno napreduje, se je pokazalo, da publika zdaj, bolj kot kadarkoli prej, ceni pristno, avtentično človeško komunikacijo. Odklon od dehumaniziranega marketinga, kjer se zdi, da roboti prevzemajo vodenje pogovorov, je ključen za vzpostavitev resnične povezave z vašimi ciljnimi skupinami.

Ne glede na to, ali se ukvarjate z B2B (posel-poslu) ali B2C (posel-potrošniku), je bistvo vedno B2H (posel-človeku). V svojih marketinških prizadevanjih bi morali pristopiti z zgodbo, ki zadene srce in um vaših poslušalcev.

Otroštvo nas je naučilo ljubiti zgodbe; ljubezen do pripovedovanja, poslušanja, branja in ponavljanja zgodb ni zbledela, tudi ko smo odrasli. Čeprav smo morda manj navdušeni nad čarovniki in lačnimi gosenicami, nam je pripovedovanje zgodb ostalo pri srcu. Torej, zakaj ne bi te strasti vpletli v vaš marketing?

Kreirajte vsebine, ki angažirajo vašo publiko in jim spregovorijo na človeški ravni. To ne pomeni zanemarjanja SEO smernic in ciljnih ključnih besed.

Namesto tega razmislite o tonu glasu, o uporabi pogovornega jezika, o poenostavitvi kompleksnih tematik, kot bi razpravljali s prijateljem v baru ali na ulici. Pritegnite jih z zgodbo, ki jo morajo slišati do konca.

Kako torej uporabiti človeške “pripovedi” za izboljšanje vaših marketinških strategij?

 • Vključite anekdote, ki se dotikajo vsakdanjih izkušenj vaše ciljne skupine.
 • Uporabljajte metafore in primerjave, ki jih bo lahko publika povezala s svojim življenjem.
 • Razvijte like, s katerimi se bodo lahko poistovetili, in jim omogočite slediti njihovemu razvoju skozi vašo znamko.
 • Odkrito delite svoje uspehe in neuspehe, kar bo vaši znamki dodalo človeško globino in zaupanje.

Z upoštevanjem teh smernic bo vaša vsebina bolj pristna in privlačna, kar bo povečalo zavzetost vaše publike in okrepilo njihovo zvestobo vaši znamki. Prav tako bo to pripomoglo k večji delitvi vsebine in s tem k organskemu širjenju vaše digitalne prisotnosti.

marketinški trendi 2024

3) Interaktivni marketing

V zadnjem času smo bili priča vzponu in uspehu gamifikacije v marketingu zaradi njene sposobnosti povečanja zavzetosti občinstva. Ni presenetljivo, da tudi potopitvene in interaktivne izkušnje doživljajo razcvet.

Toda kaj to pomeni za vašo marketinško strategijo? Kako lahko vključite svet interaktivnih doživetij v svoja digitalna marketinška prizadevanja?

Mnogi od vas ste si že letos zastavljali ta vprašanja. Iskalni izraz “interaktivni marketing” je sredi leta doživel OGROMEN porast iskalne količine, ko so mnogi preoblikovali svoje strategije:

Ko primerjamo povečanje prometa, je zanimivo opaziti spremembo deleža prometa pred in po porastu. Tu smo priča prehodu od statistike in tehnologije na začetku leta do bolj izobraževalnih in informativnih namenov, ki vodijo na spletne strani, kot so Marketing Tutor, Amazon (vodniki) in HubSpot.

Za bolj interaktiven in posledično bolj zavzet pristop do vaših strank in potencialnih kupcev, razmislite o naslednjih metodah:

a) Interaktivni videoposnetki:

Uporabnikom dajte nadzor (čeprav omejen) nad tem, kar vidijo. To je zagotovljen način za povečanje interakcije in zavzetosti – videoposnetki so lahko tudi sledljivi. Na primer, spletne strani v nepremičninskem, gostinstvu in turističnem sektorju imajo veliko koristi pri zagotavljanju 3D ogledov, kjer lahko uporabnik prosto raziskuje virtualni prostor.

b) Kalkulatorji in druga orodja:

Za naše naročnike vedno stremimo k temu, da spletne strani vključujejo interaktivna orodja, kot so kalkulatorji (npr. za hipoteke ali davke), ker uporabnikom nudimo vrednost in jim prihranimo opravljanje zapletenih matematičnih izračunov – zato se ti radi vračajo in priporočajo strani prijateljem.

c) Kvizi in ankete:

Tega dela ne moremo dovolj izpostaviti in poudariti❗️ Ljudje radi občutijo, da jih razumemo in da so slišani, zato kvizi in ankete tako dobro delujejo. To je ODLIČEN način za pridobivanje kontaktnih informacij za prijavo na e-poštne novice in več.

d) Personalizacija e-maila in oglasov:

Personalizacija v e-mail marketingu se ne začne in konča z uporabo imena prejemnika v naslovu e-pošte. To je le osnovni korak. Pravi potencial personalizacije se razkrije, ko podjetja uporabijo podatke, ki jih imajo o svojih naročnikih, za prilagajanje vsebine sporočil:

 • Segmentacija: Razdelitev e-mail seznama na manjše skupine na podlagi določenih meril, kot so nakupovalne navade, geografska lokacija ali obnašanje pri odpiranju e-pošte, omogoča pošiljanje ciljanih sporočil, ki so bolj relevantna za posamezne skupine.
 • Avtomatizacija: Uporabite avtomatizirane “flowe” za pošiljanje e-mail sporočil ob pravem času, na primer sporočila za rojstni dan, obvestila o zapuščeni košarici ali prilagojene ponudbe na podlagi preteklega vedenja kupca.
 • Dinamična vsebina: Ustvarjanje e-mail sporočil, ki dinamično spreminjajo vsebino glede na prejemnika, zagotavlja, da vsak naročnik prejme vsebino, ki odraža njegove interese, preference ali zadnje interakcije s podjetjem.

Podobno kot pri e-mailu, tudi pri ciljanem oglaševanju personalizacija igra ključno vlogo pri povečanju učinkovitosti oglasov. Uporaba podatkov, kot so zgodovina brskanja, nakupi in interakcija s prejšnjimi oglasi, omogoča ustvarjanje oglasov, ki odražajo posameznikove preference in verjetnost, da bo izdelek ali storitev pritegnila njihovo zanimanje.

 • Retargeting: Oglaševalci lahko z retargetingom ciljajo na uporabnike, ki so že obiskali njihovo spletno stran, a niso izvedli nakupa. S prikazovanjem relevantnih oglasov na drugih spletnih mestih se poveča možnost, da se ti obiskovalci vrnejo in zaključijo nakup.
 • Lookalike Audience: Platforme, kot je Facebook, omogočajo oglaševalcem, da ustvarijo občinstvo, ki je podobno njihovim obstoječim strankam, s čimer lahko dosežejo nove ljudi, ki imajo verjetno zanimanje za njihove izdelke ali storitve.
 • Personalizirane ponudbe: S pomočjo podatkov lahko oglaševalci ustvarijo personalizirane ponudbe, ki so prilagojene na podlagi preteklega vedenja kupcev, kot so nedavni ogledi ali nakupi, kar lahko znatno izboljša odziv na oglase.

Uporaba personalizacije v e-mail marketingu in ciljanem oglaševanju ni le strategija za povečanje prodaje; gre za ustvarjanje dolgoročnih odnosov s strankami, ki temeljijo na zaupanju in občutku razumevanja njihovih potreb in želja. Podjetja, ki uspešno izvajajo personalizacijo, lahko pričakujejo večjo lojalnost strank, višje stope konverzij in posledično boljši ROI za svoje marketinške aktivnosti.

e) Predelava vsebine (reciklaža):

Ljudje uživajo v sprejemanju vsebine na različne načine – z “recikliranjem” vsebine in ustvarjanjem blogov, videov, kratkih tvitov ali (/in) infografik, pritegnete širšo publiko in povečate svojo zavzetost tako, da jo naredite bolj prebavljivo.

Ti pristopi niso samo trendi, temveč ključni elementi, ki lahko obogatijo digitalno izkušnjo vaše znamke, povečajo zavzetost in interakcijo uporabnikov ter posledično privedejo do višje konverzije in zvestobe strank. Ob pravilni uporabi lahko pripomorejo k oblikovanju močnejših, dolgoročnih odnosov z vašimi strankami.

Stopite iz povprečja.

4) Hiper-personalizacija

Hiper-personalizacija je naslednja stopnja v razvoju personalizacije marketinga. Gre za uporabo podatkov in naprednih tehnologij, kot so umetna inteligenca (AI) in strojno učenje (ML), da se zagotovi izjemno specifično in ciljno usmerjeno komunikacijo z vsako stranko. Hiper-personalizacija stremi k temu, da se vsaka interakcija s stranko zdi edinstvena in individualno prilagojena, kar lahko dramatično izboljša uporabniško izkušnjo in poveča konverzije. Razčlenimo ključne elemente hiper-personalizacije:

a) Nakupovalne osebe (Buyer Personas):

To so podrobni opisi idealnih strank, ki vsebujejo demografske podatke, informacije o obnašanju, interese, potrebe in točke bolečine. Hiper-personalizacija se začne z globokim razumevanjem teh oseb, da lahko podjetja ustvarjajo vsebine, ki resnično odmevajo s posameznimi segmenti svoje publike.

b) Dobro premišljena strategija vsebine:

Vsebina mora biti oblikovana tako, da nagovarja specifične potrebe in interese različnih nakupovalnih oseb. To pomeni, da se ustvarja vsebino, ki je relevantna za različne stopnje nakupnega cikla, od zavedanja težave do ocenjevanja rešitev in končne odločitve za nakup.

c) PODATKI, PODATKI, PODATKI:

Podatki so temelj hiper-personalizacije. Brez podatkov ni mogoče ustvariti natančne slike o stranki ali predvideti njenih naslednjih korakov. Podjetja morajo zbirati, analizirati in uporabljati podatke iz različnih virov:

 • Zgodovina nakupov: Razkriva, kaj je stranka že kupila in lahko ponudi vpoglede v njene prihodnje potrebe.
 • Spletno vedenje: Sledenje temu, kako uporabniki “interaktirajo” z vašim spletnim mestom, lahko pokaže, katera vsebina jih najbolj zanima.
 • Družbena omrežja in interakcije: Komentarji in interakcije na družbenih omrežjih lahko razkrijejo mnenja in preference strank.
 • CRM podatki: Podrobni podatki o interakcijah s strankami iz preteklih komunikacij, vključno z e-pošto, klepetom in podporo strankam.
 • Podatki tretjih oseb: Demografski in psihografski podatki, ki lahko dopolnijo lastne podatkovne vire.

Tehnologije za Hiper-personalizacijo:

 • Umetna inteligenca in strojno učenje: Te tehnologije lahko analizirajo velike količine podatkov hitreje in natančneje, kot bi to lahko storil človek. Lahko napovedujejo vedenje strank, avtomatizirajo procese personalizacije in ustvarjajo vsebine, ki so prilagojene posameznikom.
 • Personalizacijski motorji: Programska oprema, ki omogoča prilagajanje izkušenj strank v realnem času na podlagi njihovega vedenja in zgodovine interakcij.
 • Pametna segmentacijska orodja: Omogočajo segmentacijo strank na osnovi kompleksnih kriterijev in vedenjskih vzorcev, kar omogoča bolj ciljano komunikacijo.

Hiper-personalizacija je dinamičen proces, ki zahteva nenehno prilagajanje in optimizacijo na podlagi povratnih informacij in spreminjajočih se podatkov. Ko je ustrezno izvedena, hiper-personalizacija ne pomeni le večje zadovoljnosti strank, ampak lahko pripelje do izboljšanja zvestobe strank in večjega dobička.

5) Družbena omrežja kot iskalnik

Razvoj družbenih omrežij kot iskalnih orodij je eden izmed zanimivih trendov v digitalnem svetu. Tradicionalno so uporabniki za iskanje informacij, izdelkov ali storitev uporabljali iskalnike kot sta Google ali Bing. Vendar pa s povečanjem uporabe družbenih omrežij po vsem svetu, se te platformi vedno bolj preoblikujejo v močne iskalne motorje.

Vloga socialnih medijev pri iskanju vsebine:

Družbena omrežja, kot so Facebook, Instagram, in TikTok, uporabnikom omogočajo, da z uporabo ključnih besed, hashtagov ali celo vizualnih iskanj, odkrivajo vsebine, blagovne znamke, izdelke in storitve. Ta trend se povečuje iz več razlogov:

 • Prilagojena iskalna izkušnja: Algoritmi družbenih omrežij nudijo prilagojeno iskalno izkušnjo, predlagajo vsebino in blagovne znamke na podlagi preteklih interakcij in zanimanj uporabnikov.
 • Integracija e-trgovine: Platforme, kot sta Instagram in Tiktok, sedaj omogočajo podjetjem, da prodajajo izdelke neposredno prek svojih platform, kar poenostavlja nakupovalno pot od odkritja do nakupa.
 • Vplivneži in mnenjski voditelji: Ti posamezniki igrajo ključno vlogo pri oblikovanju mnenj in vedenju potrošnikov, njihove objave pa lahko vplivajo na odločitve sledilcev o nakupih.
 • Videoposnetki: S platformami, kot je TikTok, ki postajajo vedno bolj priljubljene, videoposnetki postajajo ključni način za privabljanje in angažiranje uporabnikov ter spodbujanje iskanja vsebine.

Vloga ciljanih oglasov in novičarskih virov:

Ciljani oglasi na socialnih medijih so zelo učinkoviti, ker so prilagojeni interesom, vedenju in demografskim podatkom uporabnikov. Oglasi, ki se pojavljajo v novičarskih virih uporabnikov, niso samo običajni oglasi, ampak so pogosto v obliki vsebine, ki se zdi organska in relevantna – to so sponzorirane objave, ki jih je mogoče enostavno deliti, kar povečuje njihov doseg.

Pomen za blagovne znamke in trgovce:

Za blagovne znamke in trgovce ta trend pomeni, da morajo prilagoditi svoje digitalne strategije, da vključujejo družbena omrežja kot ključni del svoje prisotnosti v spletu. To vključuje:

 • Optimizacijo za iskanje: Uporaba pravih hashtagov, ustvarjanje privlačnih vizualnih vsebin in izkoriščanje funkcij iskanja na družbenih omrežjih.
 • Vlaganje v oglase: Ustvarjanje ciljanih oglasov, ki lahko dosežejo pravo publiko v pravem trenutku.
 • Sodelovanje z vplivneži: Partnerstvo z vplivneži za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke in verodostojnosti.
 • Merjenje in analiza: Spremljanje učinkovitosti družbenih omrežij kot iskalne platforme in prilagajanje strategij glede na te podatke.

Za potrošnike pa družbena omrežja kot iskalnik pomenijo večje udobje in bolj prilagojeno iskalno izkušnjo, ki pa je hkrati lahko tudi bolj pristranska, saj je vsebina, ki jo vidijo, filtrirana skozi algoritme teh platform.

Naredite prvi korak, ostalo prepustite nam.

What do you think?

Še več znanja